onsdag 13 maj 2015

Torskrygg med parmaskinka och ugnsbakade tomater

Smakrik och lätt liten rätt inspirerad av Donal Skenan, Mitt Kök. Jag använde torskrygg i stället för torskfilé då dessa bitar är lite tjockare och lättare att jobba med. Massor av smaker fyller gommen; den salta parmaskinkan, de söta tomaterna och den kryddiga gremolatan som pricken över i:et. Viktigt att använda riktigt goda solmogna tomater i detta recept! Servera gärna med ett glas Pinot Noir som står sig fint till kryddorna och de många smakerna.


4 pers

4-8 bitar torskrygg, eller cirka 200 gram styck
300 gram goda körsbärstomater (jag använde Romantica på kvist)
5 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
1 kruka basilika
4-8 skivor parmaskinka
Salt, svartpeppar

Gremolata
1 ekologisk citron
2 vitlöksklyftor
Hackad persilja
2 msk olivolja

Börja med gremolatan. Tvätta och riv skalet av citronen i en liten skål.
Pressa i vitlöken. Blanda i hackad persilja efter smak och tillsätt olivoljan. Rör runt och smaksätt med lite salt och svartpeppar.

Dela tomaterna mitt itu och lägg dem i en ugnsfast form. Häll över olja, balsamvinäger, basilikablad och krydda med salt och peppar.
Baka i ugnen på 200 grader i 12 minuter.
Salta lätt på torskryggen och linda in denna i parma-skinka.
Ta ut tomaterna ur ugnen. Lägg på den inlindade fisken.
Sänk ugnstempen till 180 grader och baka vidare i cirka 15 minuter tills fisken är klar.
Ta ut fisken och lägg upp tomatröran i djupa tallrikar. Lägg fisken ovanpå, stänk lite citronsaft ovanpå och toppa slutligen med en rejäl klick gremolata och några basilikablad.

Vintips
Ett lite kryddigt och lätt rött vin passar utmärkt till denna smakrika rätt. Prova gärna en Pinot Noir. En nyhet i hyllan är District 7 (6578) från Kalifornien, USA.
Kryddig, nyanserad doft med rostad fatkaraktär, inslag av jordgubbar, sandelträ, körsbär, kaffe och pomerans. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar