onsdag 28 maj 2014

Chiligratinerad hummer

Festligaste förrätten av dem alla? Sant eller inte, här kommer ett riktigt läckert recept på gratinerad hummer med sting. Servera gärna med ett glas champagne!


4 pers

2 humrar
2 scharlottenlökar
1-2 msk smör
1 röd chili (spansk peppar)
1 dl creme fraiche
1/2 dl vitt vin
2 msk hummerfond
3 msk hackad persilja
Maizena-redning för ljusa såser
Cirka 1 dl riven ost

Klyv humrarna på längden. Knäck klorna.
Ta ur köttet och ta bort magsäcken. Skär hummerköttet i bitar.
Skala och finhacka scharlottenlök. Kärna ur och finhacka chilin.
Fräs lök och chili i en kastrull i lite smör.
Tillsätt creme fraiche, vin och hummerfond. Låt puttra på svag värme några minuter.
Smaka av och tillsätt ev lite salt. Red av med Maizena till en lagom tjock stuvning.
Blanda i hummerköttet och hackad persilja.
Ställ hummerskalen i en ugnssäker form. Fyll skalen med stuvningen och strö över riven ost.
Gratinera i 250 grader varm ugn cirka 10 minuter tills osten fått fin färg.

Vintips
Vad passar väl bättre till hummer än ett glas champagne!? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar