söndag 14 juli 2013

Ljummen lyxig skaldjurssallad

Idag bjuder köket på en ljuvligt god skaldjurssallad med vitlöksfrästa räkor och pilgrimsmusslor. Den hemgjorda milda vitlöksdressingen blir pricken över i:et. Och så ett glas sval Chablis eller ett uppfriskande och lätt rosé därtill. Sommar när den är som bäst.


4 pers

Cirka 500 gram räkor med skal. Välj gärna stora räkor här för bästa resultat!
12 pilgrimsmusslor
1 dl olivolja
Skal av 1 citron
2 vitlöksklyftor
Salt, svartpeppar
Sallad
2 avokado
Rädisor
300 gram vattenmelon
1 rödlök
150 gram sockerärtor
Färsk dill till dekoration

Dressing
4 vitlöksklyftor
2 ägg
1 msk vitvinsvinäger
1 1/2 dl olivolja
Salt, svartpeppar

1. Skala vitlöksklyftorna till dressingen och koka mjuka i lättsaltat vatten 5 min.
2. Mixa därefter vitlök, ägg och vinäger med en stavmixer till en slät konsistens.
3. Vispa i oljan droppvis tills det blir en krämig dressing och smaka av med salt och svartpeppar. Ställ kallt tills det är dags att servera.

4. Blanda olja, rivet citronskal, vitlök, salt och peppar i en skål.
5. Skala räkorna och lägg dem tillsammans med pilgrimsmusslorna i marinaden. Ställ i kylskåp medan du förbereder resten av salladen.

6. Lägg ut sallad på tallrikar eller ett stort fat. 
7. Skär avokado, melon, rädisor och sockerärtor i bitar och strö över salladen.
8. Skär rödlöken i strimlor och strössla över.
9. Hetta upp ett stekjärn och stek därefter räkor och pilgrimsmusslor hastigt på ganska hög värme.
10. Lägg skaldjuren ovanpå salladen och garnera med färsk dill.

Vintips
Vi drack en sval Chablis till denna ljuva sommarsallad men jag kan även rekommendera ett glas lättsamt och friskt rosévin som serveras väl kylt. 


2 kommentarer:

  1. Hej!
    jag började följa din matblogg för ca 1 år sedan och fått många mat och dryckestips som vi njutit av. Det vore kul om du fortsatte att blogga, den är uppskattad.
    mvh, Victoria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Veronica!
      Jag uppskattar verkligen att du tar dig tid att kommentera här på bloggen. Det värmet i hjärtat och jag år inspiration att fortsätta med mina recept och vintips. Håll ut för snart hoppas jag återkomma med lite nytt.

      Radera