Idag bjuder köket på en finfin torskrygg med goda tillbehör. Jag vill slå ett slag för att våga prova ett rött vin till torsken! Ett lätt och mjukt, svalt och bärigt vin passar klockrent till denna rätt.
3. Häll i grädden och reducera ytterligare tills såsen blir krämig.
4. Sila av, koka upp och smaka av med salt.
Om du väljer varianten med mousserande vin så häller du i den det sista du gör innan servering. Vispa krafigt så att det bildas ett lätt skum.
Ett annat recept på god vitvinssås hittar du här.
Tillbehör
4 pers
Fisk
4 bitar, cirka 800 gram, torskrygg
1 tsk salt
1 msk smör
1 paket bacon
8 skogschampinjoner
1. Ta fram fisken en timme innan servering. Salta bitarna och låt stå övertäckt med plastfolie tills det är dags att steka den.
2. Hetta upp smör i stekpanna och bryn fisken några minuter så den får en gyllene yta.
3. Placera i ugnssäker form och låt den gå färdigt på 150 grader till en innertemp på cirka 56-58 grader. Har du ingen termometer kan du försiktigt känna på fisken för att se om den är klar. Det tar cirka 8-10 min beroende på storlek.
4. Tärna bacon och dela champinjoner i kvartar.
5. Stek hastigt precis innan servering.
Sås
1 msk smör
1 scharlottenlök
5 pepparkorn
1 lagerblad
1 1/2 dl vitt vin (eller 1 dl vitt vin + 1/2 dl mousserande)
3 dl vispgrädde
Salt
1. Smält smör i en kastrull. Tillsätt finhackad scharlottenlök, pepparkorn och lagerblad. Bryn tills löken mjuknat.
2. Slå på vinet och låt reducera till hälften.3. Häll i grädden och reducera ytterligare tills såsen blir krämig.
4. Sila av, koka upp och smaka av med salt.
Om du väljer varianten med mousserande vin så häller du i den det sista du gör innan servering. Vispa krafigt så att det bildas ett lätt skum.
Ett annat recept på god vitvinssås hittar du här.
Tillbehör
Färskpotatis
Knippmorötter
Sparris
Ärtskott
1. Koka färskpotatis.
2. Skala morötter och lägg över i en kastrull med kokande lättsaltat vatten. Efter ett par minuter är det dags att även lägga i sparrisen.
Lägg upp allt på (varma) tallrikar och toppa fisken med ärtskott.
Vintips
Jag vill gärna slå ett slag för ett lätt, mjukt och bärigt rött vin till denna rätt. Vi provar en prisvänlig fransos; en Beaujolais Cru, Morgon. Bärig, ungdomlig smak med inslag av blåbär, hallon och gräs. Serveras svalt, 14-16 grader.
Fantastiskt gott!
SvaraRadera