lördag 3 december 2011

Rådjursstek med rödvinsreduktion och glaserade morötter

Får jag fresta med mör rådjursstek med en gudomligt god rödvinssås, glaserade morötter och till det lite krämig potatisgratäng.


4 pers

1 rådjursstek på cirka 800-1000 gram
Salt, peppar, vitlök, färsk rosmarin

1. Gnid in köttet med salt, peppar, skivad vitlök och några kvistar rosmarin och bryn hastigt i stekpanna.
2. Stek rådjurssteken i ugnen på 125 grader tills termometern visar 58-60 grader. 
3. Slå in i folie och vila cirka 10 minuter.



Rödvinsreduktion
1/2 gul lök
2 morötter
1 tsk smör
1/2 dl mörk oxfond
2 dl rött vin
0.75 dl vatten
1 tsk soja
1/2 msk balsamvinäger
1 tsk socker

1. Grovhacka 2 morötter samt en halv gul lök, 1 knippe timjan och 1 knippe rosmarin. 
2. Fräs i en panna med smör i några minuter.
3. Tillsätt oxfonden, rödvin, vatten, soja, vinäger och socker.
4. Låt koka ner på medelhög värme i cirka 1 timme.
5. Sila såsen så du bara har den klara delen kvar.
6. Fortsätt koka ner den tills den fått en lagom konsistens. Är man otålig kan man fuska och använda sig av lite lite redning på slutet.

Glaserade morötter
4 morötter
2 msk smör
1 msk socker
1/2 citron

1. Skala morötterna och dela på längden.
2. Smält smör i en kastrull. Rör ned socker och tillsätt saften av citronen.
3. Lägg i morötterna och låt sjuda några minuter så de blir glansiga och fina

Servera rådjursstek med krämig potatisgratäng, potatisgratäng med chevre eller jordärtskockspuré.

Tips från Sommeliern
Till rådjurssteken passar ett fyllig Cabernet Sauvignon från Sydafrika eller Sydamerika eller en Shiraz från Sydafrika eller Australien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar