lördag 7 april 2012

Hjortfärsbiffar med potatis- och jordärtskockspuré


4 pers


Hjortfärsbiffar
500-600 gram hjortfärs
1 liten gul lök
1 dl mjölk
2-3 msk ströbröd
1 ägg
salt, peppar

1. Låt ströbrödet svälla i mjölken några minuter. Hacka under tiden löken och fräs i lite smör i en stekpanna.
2. Blanda samman alla ingredienserna till färssmeten. Salta och peppra.
3. Forma till biffar som stekes på medelvärme cirka 4 minuter per sida.

Potatis- och jordärtskockspuré
10-12 potatisar
6-8 jortärtskockor
3 dl mjölk (eller lika delar mjölk och vispgrädde)
3-4 msk smör
Salt, peppar

1. Koka potatis och jordärtskockor tills de blir mjuka. Värm under tiden (grädd)mjölken.
2. Stöt med potatisstöt, blanda i smör och mjölk. Vispa luftigt med elvisp. Krydda med salt och peppar.

Servera gärna med en god sås med svamp och krispiga gröna små ärtor.

Vintips
Här passar ett kraftfullt, fylligt och framförallt bärigt vin.
Vi testade en spanjor: Opta, 70% Tempranillo, 20% Garnacha och 10% Syrah. Doftar av choklad, kryddor, jordgubbar och körsbär. I smaken hittar man smörkola, jordgubb, körsbär, vanilj och en lite örtig ton. Härlig balans mellan frukt och kraft och lång eftersmak. En riktig favorit!

Har också testat med Pinot Noir och även det visade sig passa alldeles utmärkt till biffarna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar