tisdag 28 juni 2011

På grillen: Souvlaki / Lammspett

Det smakar sommar. Det smakar sol. Det smakar Grekland. Spetten kan göras på lammentrecote, lammrostbiff eller lammfilé. Låt köttbitarna ligga och gotta till sig i den goda marinaden ett par timmar innan det är dags att lägga dem på grillen så blir de underbart goda!




4 pers

600 - 800 gram lammkött (entrecote, rostbiff, filé)

Marinad:
1 dl god olivolja
Rivet skal av 1 citron
1-2 msk citronsaft
2-3 pressade vitlöksklyftor
2 citroner
Flingsalt
Svartpeppar
Färska kryddor, t ex rosmarin, timjan, oregano

1. Skär lammköttet i cirka 2 cm stora bitar.
2. Blanda samman alla ingredienserna till marinaden.
3. Häll över marinaden i en fryspåse. Lägg i lammbitarna och blanda runt ordentligt så allt kött får den goda marinaden på sig.
4. Låt stå i kyl ett par timmar innan grillning.
5. Ta ut köttet i god tid innan grillning så att det inte är för kallt och trä upp på spett.
6. Grilla spett och halverade citroner tillsammans med de grönsaker du önskar.

Servera lammspetten tillsammans med ugnsrostade färskpotatis, klyftpotatis, eller varför inte grönssaksspett, grillad citron att droppa över samt Tildas goda tzatziki och några kalamataoliver. Toppa med lite mer färska kryddor.

Vintips
Ett lättare fruktigt rött vin passar fint till lammspetten. Testa gärna en Pinot Noir! Sommar, sol, grillat och rosé är ju aldrig fel det heller. Favoriten Albia finns numera i Systembolagets ordinarie sortiment kan jag tipsa om!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar