tisdag 5 april 2011

Stora äppelmuffins med smul

Läckra STORA äppel- och kanelmuffins med ett härligt smultäcke på toppen.


8-9 stora muffins

Muffinssmet
100 gram smör
2 ägg
1 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 dl standardmjölk
1 citron (skalet)
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Fyllning
2 stora äpplen
1 msk smör
2 msk socker
2 tsk kanel

Smul
75 gram kallt smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
Knappt 1 dl strösocker

1. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt.
2. Smält smöret.
3. Blanda ner smält smör, mjölk och rivet citronskall i äggsmeten.
4. Blanda mjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten.

5. Skala äpplena och skär i klyftor. Stek i smör, socker och kanel. Låt svalna.

6. Tärna smöret och nyp ihop med havregryn, mjöl och socker till en smulig röra.

7. Placera ut stora muffinsformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med muffinssmeten. Stick ned äppleklyftor i smeten.
8. Strö lite smuldeg på toppen av varje muffins.
9. Grädda i 175 (gärna varmluft) ungefär 18-20 minuter.

Låt svalna och sikta gärna lite florsocker på toppen av varje muffns.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar