fredag 7 januari 2011

Torskfilé med saffransvinsås, spenat och svamp

Får jag fresta med en len och mild fiskrätt med härlig solgul saffransvinsås.
Några stänk tryffelolja i moset lyfter rätten ytterligare några snäpp men kan naturligtvis uteslutas.


4 pers
Fisk
600 gram torskfilé
salt, vitpeppar
1 1/2 dl vatten
1/2 dl torrt vitt vin

Tryffelmos
500 gram mjölig potatis
25 gram smör
1 dl mjölk
1/2 tsk salt
vitpeppar
1 krm tryffelolja

Sås
1 1/2 dl torrt vitt vin
1/2 dl vatten
1 msk fiskfond
1/2 paket saffran
1 1/2 dl vispgrädde
1 tsk Maizena

Svamp
250 gram skogschampinjoner
1 msk smör
salt, svartpeppar
140 gram babyspenat

Garnering
Dillvippor

1. Skala och dela potatis i mindre bitar. Koka mjuk i lättsaltat vatten. Mosa ihop potatis med smör, varm mjölk, salt och peppar.
2. Koka ihop vin, vatten, saffran, fiskfond och grädde tills cirka 2 dl återstår.
3. Sätt ugnen på 125 grader. Lägg fiskfiléerna i en ugnssäker form.  Krydda och häll på vatten och vin. Koka mitt i ugnen 10-15 minuter tills fisken är vit.
4. Ansa och skär svampen i fjärdedelar. Stek i smör i stekpanna, cirka 5 minuter. Strö på salt och peppar. Vänd ner spenaten precis vid serveringen.
5. Värm såsen och red med Maizena. Låt koka upp.
6. Värm ev moset och tillsätt tryffeloljan.
7. Fördela fisken på tallrikar, häll på sås och lägg upp svamp/spenatfräset samt moset. Garnera fisken med rikligt med dill.

Vintips
Till denna rätt passar ett vin med frisk fruktsyra. Kan rekommendera ett mycket prisvärt Chardonnay-vin, Vicar's Choice Barrel Fermented, 2009 från Nya Zeeland. Endast 89 kr på Systembolaget, som hittat! Vinet har toner av gula frukter, citrus, vanilj och nötter.


1 kommentar:

  1. Serverade denna underbara fiskrätt på tjejmiddag i lördags, vilket blev otroligt uppskattat! Extra festligt med saffranssåsen såhär i jultider. Tack för ett gott recept!

    SvaraRadera