onsdag 12 januari 2011

Lammfärslimpa med solgult mos

Jag älskar lammfärsbiffar och här kommer ett alternativ som jag inte testat tidigare, nämligen lammfärslimpa. Smidigt att denna rätt till stor del sköter sig själv i ugnen.
Serveras med ett vacker och gott mos smaksatt med Dijonsenap.


4 pers

Köttfärslimpa
600 gram lammfärs
1 liten gul lök
Kärnfria svarta Kalamata-oliver
1 msk hackad rosmarin
1 krm cayennepeppar
1 ägg

Sås
2 1/2 dl rött vin
2 tsk farinsocker
1 msk koncentrerad viltfond

Mos
1 kg mjölig potatis
30 gram smör
2-3 dl varm mjölk
2 tsk gurkmeja
1 msk socker
1 tsk salt
vitpeppar
1 msk Dijonsenap

1. Sätt ugnen på 175 grader. Skala och finhacka löken.
2. Blanda färs, lök, skivade oliver, ägg och kryddor till en jämn smet.
3. Forma till en limpa och lägg i en ugnssäker form.
4. Koka ihop vin och socker i en kastrull coh låt sjuda några minuter. Häll såsen över färslimpan och baka i ugnen 45-50 minuter.
5. Lyft upp limpan och håll varm under folie.
6. Sila ner skyn i en kastrull. Tillsätt viltfonden. Red eventuellt av med lite Maizena och sjud på svag värme några minuter.
7. Servera med det goda senapssmakande moset och gärna en kvist färsk rosmarin.

Vintips
Till denna medelhavsinspirerade rätt provade vi en spanjor. Nämligen Opta, 2006.
Druvor: 70% Tempranillo, 20% Garnacha och 10% Syrah.
Doft: Ett fantastiskt potpurri av choklad, mynta, kryddor och örter samt jordgubbar och körsbär.
Smak: Kraftfull och bärigt med tanniner som bäddas in i underbar frukt och elegans. Smörkola, jordgubbar, körsbär och vanilj. Härlig balans mellan frukt och kraft och med lång eftersmak.
Kan beställas via Tryffelsvinet.



1 kommentar:

  1. Hej och vad kul att hitta in till dig!
    Jag gillar verkligen att få recept och tips både på annorlunda, vardagsmat och lite fest! Toppen!=)
    Återkommer till dig;)

    Kramis
    Adela

    SvaraRadera