En helt fantastisk förrätt som både är vacker och otroligt god!
4 pers:
8-12 vita sparrisar
1 tsk salt
1/2 tsk socker
1 msk citronsaft
4-6 skivor parmaskinka eller annan lufttorkad skinka
Sås:
75 gram smör
2 rumsvarma äggulor
1/2 msk kallt vatten
1/2 msk citronsaft
1/2 msk rivet citronskal
Salt
Garnering: Ärtskott, ätbar blomma
Bryn skinka i en torr het stekpanna. Lägg på hushållspapper och smula sönder när de svalnat lite.
Skala sparris och skär/bryt av nedersta tjocka delen.
Koka upp vatten, salt, socker och citronsaft i en låg vid kastrull. Koka 6-10 min beroende på tjocklek. Känn efter med en gaffel. Den ska ha tuggmotstånd!
Smält smör och låt svalna.
Vispa ihop äggulor, vatten och citronsaft i en skål som tål värme.
Koka upp vatten i en kastrull. Sänk sedan värmen så den endast sjuder.
Ställ skålen med äggsmeten över vattenbadet och vispa hela tiden medan du häller ned det smält avsvalnade smöret i en tunn stråle tills såsen tjocknar en smula.
Rör i citronskal och smaka av med salt.
Skeda upp såsen på tallrikar och lägg sparrisen ovanpå. Strössla över parmakrips och garnera med ärtskott och eventuellt någon ätbar blomma (här tog jag gräslöksblommor).
Tips från Vincoachen
En Riesling passar fint till denna rätt; Leitz Weingut Magic Mountains (70626). Nyanserad, fruktig, mycket frisk, aromatisk smak med inslag av gula plommon, honung, rökig mineral, örter, vita blommor och citrus.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar