tisdag 1 augusti 2023

Ponzulax med smashad gurksallad och sesammajo

Den här rätten blev bara så magiskt god! Har du inte testat smashad gurksallad tidigare så måste du göra det. 




4 pers

Lax
4 skivor lax
Blandade sesamfrön till garnering
Dressing
2 msk japansk soja
1 msk citron
1 msk risvinäger
1 msk sesamolja
1/2 msk flytande honung

Rör ihop dressingen och pensla laxen. 
Baka av laxen i 150 grader varm ugn cirka 15 min beroende på tjocklek.
Strö över sesamfrön vid servering.

Smashad gurksallad
1 gurka
1 röd chili
4 msk japansk soja
2 msk risvinäger
2 tsk sesamolja
2 tsk rostade sesamfrön
1 kruka färsk koriander
Salt

Banka gurkan med handtaget på en kniv. 
Dela gurkan på längden och skär i bitar. 
Hacka chilin. Lägg i en bunke med gurkan.
Häll på soja, vinäger, sesamolja, rostade sesamfrön samt koriander. 
Blanda runt och smaka av med lite salt.

Sesammajonnäs
3 msk rostade sesamfrön
1 1/2 dl majonnäs (gärna Hellmans)
1 tsk sesamolja

Blanda ihop och ställ kallt tills det är dags för servering.

Till detta serverade jag ingefärsris. Riv en bit ingefära och stek i lite olja. Häll på basmatiris och vatten och koka sedan riset klart på samma sätt som du brukar göra.

Tips från Vincoachen
En spännande rätt som krävde ett spännande vin så vi valde att testa Erik Videgårds vita Grüner Veltliner som skulle passa utmärkt till asiatiska rätter och det gjorde det verkligen. Finns i Systembolagets beställningssortiment (59889). Friskt, krispigt med fin frukt.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar