onsdag 9 februari 2022

Raggmunk med stekt fläsk och ugnsbakat äpple

Husmanskost när den är som bäst. Älskar gyllenbruna raggmunkar med knaperstekt fläsk. Det ugnsbakade äpplet med en touch av timjan lyfter rätten ytterligare. Och så rårörda lingon såklart.




4 pers

2 dl vetemjöl
4 dl mjölk
2 ägg
1 tsk salt
Svartpeppar
800 gram potatis

400-500 gram rimmat (sid) (stek) fläsk
2 äpplen
Smör
Timjan

Rårörda lingon
Persilja

Halvera äpplena och ta bort kärnhuset.
Ställ i en ugnssäker form och lägg på en klick smör och en kvist timjan på varje halva.
Baka i 175 grader varm ugn 30-35 minuter.

Stek fläsket knaprigt och håll gärna varmt i ugn på 60 grader.

Häll mjöl i en skål och vispa med hälften av mjölken till en jämn smet.
Tillsätt sedan resten av mjölken, ägg och kryddor.
Skala potatisen och riv den grovt. Krama ur vätskan och häll genast ner i smeten.
Hetta upp smör i en stekpanna och klicka i ungefär 1 dl smet åt gången.  Stek i omgångar och ungefär 2 minuter per sida och håll varma i ugn tillsammans med fläsket.

Servera med rårörda lingon och det ugnsbakade äpplet.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar