torsdag 10 maj 2018

Risotto med citronmarinerad kycklingfilé

Här kommer recept på en krämig risotto med vårlök och Västerbottenost. Till det serverar vi citronmarinerade kycklinglårfiléer och en fräsch sallad. I glaset ett bärigt och friskt Rosé.



4 pers

Kyckling
600 gram kycklinglårfilé (eller kycklingfilé)
1 citron
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
Svartpeppar

Risotto
3 dl Arborioris
9-10 dl vatten
3-4 msk kycklingfond
1 1/2 msk vitvinsvinäger
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
Olja
Salladslök
100 gram Västerbottenost

Sallad
Rädisor
Ruccola
Olja, salt och peppar

Blanda finrivet skal och saften av 1 citron med en pressad vitlöksklyfta, salt och peppar i en stor skål. Lägg i kycklingen och låt marinera minst 1/2 timme.

Stek kycklinglårfiléerna på stekjärn lite olja tills de är genomstekta. Använder du kycklingfilé så bryn först på stekjärn och lägg sedan över i en ugnsfast form och låt gå klart i ugnen på 175 grader.

Koka upp vatten, kycklingfond och vitvinsvinäger i en kastrull. Dra ifrån värmen när det är klart.
Finhacka löken och vitlöken.
Fräs ris, lök och vitlök i lite olja i en rymlig stekgryta.
Späd riset med buljongen, lite i taget och rör om hela tiden. Fortsätt att späda med buljongen tills all vätska kokat in och riset känns mjukt, men ska samtidigt ha en liten kärna.

Finstrimla salladslöken och blanda i risotton tillsammans med Västerbottenosten.

Servera med ruccolasalladen.

Vintips
Till denna lite somriga risotto tycker jag att ett glas rosé passar alldeles utmärkt. Varför inte franska Collavery (2859). Bärig, mycket frisk smak med inslag av vattenmelon, blodgrapefrukt, röda vinbär och lavendel.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar