fredag 7 maj 2021

Vit sparris med Hollandaise eller Mousseline sås

Idag bjuder jag på ett magiskt gott recept på vit sparris med hollandaise (eller mousseline-sås med ytterligare en ingrediens) toppad med löjrom. I glaset blev det åter igen en Sauvignon Blanc som vi tycker passar alldeles utmärkt till sparris.

Dessutom tipsar jag hur man räddar hollandaisen om den skulle skära sig. Kan hända den bästa :-)




4 pers

12 vita sparrisar

Hollandaise-sås (eller Mousseline-sås)
1 äggula
1 msk citronsaft
1/2 msk vatten
150 gram smör
Salt
Ev ett par droppar tabasco
Till Mousseline-sås: 1/2 dl vispgrädde

Topping
1 burk (80 gram) löjrom eller stenbitsrom
Gräslök
Svartpeppar

Skala och skölj sparrisen och skär av en bit av den nedre delen om den känns tjock och träig.
Fyll en traktörpanna (eller annan vid kastrull) med vatten och lite salt. Låt koka upp.
Lägg i sparrisen och låt sedan sjuda cirka 10 minuter. Känn med en gaffel - den ska inte bli för mjuk.

Smält smöret och låt svalna lite.
Häll äggula, citronsaft och vatten i en kastrull. Ha låg värme på plattan. Viktigt så ägget inte koagulerar.
Vispa kraftigt hela tiden till smeten tjocknar. Man kan också köra över vattenbad.
Häll ner smöret i en tunn stråle och fortsätt vispa till en tjock sås.
Smaka av med salt och ev tabasco.

Om du vill göra Mousseline-sås som är lite mildare så vispa grädden fluffig och vänd sedan försiktigt ned den i sås.

Lägg sparrisen på tallrikar, skopa över sås. Toppa med klickar av löjrom och klipp över gräslök.
Dra ett par varv med pepparkvarnen.

Om såsen skulle skära sig: Ta en ny kastrull och häll ner en äggula i den. Tillsätt nu den skurna såsen under vispning tills den går ihop.

Tips från Vincoachen
Det sägs att det är svårt att kombinera vin och sparris. Men vi tycker att ett glas Sauvignon Blanc passar alldeles utmärkt till den här rätten. Prova gärna och se vad du tycker!

Sauvignon Blanc de Lurton (4184). Fruktig, aromatisk, mycket frisk smak med inslag av päron, krusbär, örter, svartvinbärsblad och lime.


Fournier Pouilly-Fumé Les Deux Cailloux (2227). Nyanserad, aromatisk, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, färska örter, passionsfrukt, gul kiwi, mineral och limeskal.













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar