lördag 15 maj 2021

Moules mariniérs med asiatisk touch

Vinkokta blåmusslor är ju alltid en hit men igår tog vi det till ytterligare en nivå genom att tillföra lite asiatisk touch och vi var överens om att detta var den godaste musselsoppa vi ätit. Gillar man inte koriander så tillsätt bara mer bladpersilja. 

Servera gärna med ett gott lantbröd att suga upp den härliga soppan med. I glaset en frisk Chablis. Flera vintips hittar du sist i inlägget.




2 pers

1 nät (1 kg blåmusslor)
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
1/2 chili
1 msk riven ingefära
Olivolja
1 1/2 dl vitt vin
1 dl fiskfond (vatten + fond)
1 1/2 dl vispgrädde
Salt, peppar
Bladpersilja
Koriander

Tvätta och skrubba blåmusslorna noga i kallt vatten. Klipp bort "skägget".
Knacka försiktigt musslorna mot diskbänken. De som inte sluter sig eller är trasiga slänger du bort.
Finhacka schalottenlök, vitlök och chili.
Riv ingefäran.
Fräs lök, vitlök och chili i oljan.
Blanda i musslor och  rör runt.
Häll på vin, fiskfond, ingefära och grädde.
Lägg på lock och låt koka 2-3 minuter tills musslorna öppnar sig.
Krydda med salt och peppar.
Lyft upp musslorna på tallrikar.
Blanda ner bladpersilja i soppan och låt koka ned en liten stund.
Häll den heta soppan över musslorna.
Klipp över koriander.

Servera gärna med ett gott Levain- eller lantbröd.


Tips från Vincoachen
Denna kväll drack vi en frisk Chablis till musslorna. Brocards version av Chablis som kommer från gamla vinstockar; Chablis Vielles Vignes Sainte Claire (5595). Nyanserad, mycket frisk smak med inslag av gula äpplen, mineral, färska örter och citron. Passade utmärkt.


 
Även en Riesling passar finfint. Testa gärna A Christmann (5882) som är ett prisvärt Rieslingvin. Fruktig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, ananas, mineral och lime. 



Det är också gott med en frisk Sauvignon Blanc till denna rätt. Jag gillar sydafrikanska Neethlingshof (28006). Torr, mycket frisk, aromatisk smak med inslag av kiwi, krusbär, gräs och grapefrukt. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar