lördag 11 januari 2020

Sesamhalstrad tonfisk med glasnudelsallad

Igår tillagade vi åter igen en av våra favoriträtter. Vi fick tag på superfin färsk tonfisk så valet av middag var inte svårt. Det blev den Asien-inspirerade rätten halstrad tonfisk med glasnudelsallad och wasabimajonnäs. Allt ackompanjerat av ett glas Chenin Blanc, en druva som passar väldigt bra till många fiskrätter och den är riktigt fin till asiatisk mat.


4 personer

Tonfisk
4 bitar (600 gram) färsk tonfisk
Svarta och vita sesamfrön
Flingsalt, svartpeppar

Gör detta precis innan servering:
Blanda ihop sesamfrön och salt och peppar på ett fat. Lägg tonfiskskivorna i paneringen och tryck till så att blandningen fastnar ordentligt.
Halstra tonfisken hastigt i olja i het stekpanna, cirka 1 - 1 1/2 minut per sida. Den ska vara röd inuti annars blir den torr. Skär upp i ganska tunna skivor.

Wasabimajonnäs
1 dl majonnäs (hemslagen eller färdig) Jag använde Hellmans.
1 - 1 1/2 msk wasabi på tub (testa dig fram hur stark du vill ha den)
1/2 msk japansk soja
1 tsk färsk riven ingefära

Blanda ihop alla ingredienserna till majonnäsen och ställ kallt tills servering

Glasnudelsallad
4 portioner glasnudlar
1-2 pak choi
1/2 purjolök (eller ett par salladslökar)
2-3 morötter
1 chili
1/2 gurka

Koka glasnudlarna enligt anvisningarna på paketet. Häll av vattnet och klipp dem i mindre bitar.
Strimla sak choi, purjolök, morötter och gurka. Finhacka chilin.
Fräs allt utom gurkan hastigt i olivolja.

Dressing
2 msk fisksås
2 msk limesaft
3 msk vatten
1 msk japansk soja
1 tsk sesamolja

Blanda ihop ingredienserna till dressingen och ställ åt sidan tills det är dags att montera rätten.

Garnering
Limeklyftor

Montering
Blanda ihop glasnudlar och grönsaksblandningen i en skål. Häll över dressingen och rör runt ordentligt.
Lägg upp blandningen på tallrikar. 
Lägg tonfiskskivorna ovanpå glasnudelsalladen.
Klicka på majonnäsen och servera med en eller två limeklyftor att pressa över.


Vintips
Som sagt Chenin Blanc är en trevlig druva som passar till denna typ av mat. Prova gärna sydafrikanska Allesverloren (75986). Fruktig smak med inslag av fat, gula päron, bivax, vanilj, apelsin och kryddor. Pris 99 kronor.


En annan trevlig Chenin Blanc är Nederburg (5401). Fruktig, ungdomlig, mycket frisk smak med inslag av honungsmelon, örter, bivax, persika och citro. Pris 89:-






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar