Sugen på pasta? Här kommer recept på en krämig pastarätt som du svänger ihop snabbt och lätt. Tipsar också om ett passande vin gjord på en inte så känd druva.
4 pers
Valfri pasta, jag valde linguine
4 salladslökar
1 röd chili
1 vitlöksklyfta
Cirka 300 gram tomater
2 1/2 dl vispgrädde
2 tsk rivet citronskal
Cirka 200 gram kräftstjärtar
1 1/2 dl riven parmesan
Olivolja
Salt, svartpeppar
Bladpersilja
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
Skiva salladslöken.
Skala vitlöken.
Dela chilin och kärna ur. Finhacka.
Skär tomaterna i mindre bitar.
Fräs salladslök och chili i olivoljan. Riv ner vitlöken (eller pressa).
Tillsätt tomatbitarna och fräs ytterligare några minuter.
Häll på grädden och låt koka upp under omrörning.
Blanda i hälften av den rivna parmesanen.
Smaka av med citronskal, salt och svartpeppar.
Vänd till sist ner kräftstjärtarna som bara ska bli varma, inte koka.
Blanda ihop pasta och sås. Strössla över parmesan och garnera med bladpersilja.
Vintips
Idag tänkte jag tipsa om en lite ovanlig druva och ett väldigt gott vin till denna rätt. En Bourgogne Aligoté (5500). Fruktig, mycket frisk smak med inslag av päron, örter, mineral och citron. Pris 119:-
I Bourgogne har Aligoté odlats sedan 1600-talet, men har till stora delar ersatts av Chardonnay. Aligoté är tillsammans med Chardonnay är de enda tillåtna gröna druvsorterna i Bourgogne.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar