tisdag 13 september 2011

Min bästa lasagne

Jag delar med mig av receptet på en riktigt krämig och god lasagne. Vill man lyxa till det lite så kan man ersätta champinjonerna med färska kantareller och även tillsätta lite god rökt skinka i köttfärsröran. Har man bråttom är färdigköpt bechamelsås och också värt att prova.



6 pers

Köttfärssås:
800 gram blandfärs
2 gula lökar
200 gram färska champinjoner
1-2 röd paprika
1-2 morötter
1 förpackning krossade tomater med basilika
1-2 dl vatten
1 msk buljong (t ex lantbuljong) alt 1 msk oxfond
4-5 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor
Kryddor: paprikapulver, Pasta Rosso (Santa Maria), chilipulver (alt cayennepeppar), salt, peppar.

Lasagneplattor

1. Skala och hacka lök. Hacka paprikan i bitar.
2. Skiva champinjoner i skivor.
3. Slanta upp morötterna.
4. Bryn köttfärsen.
5. Bryn lök, champinjoner, paprika och morötter. Ta inte för mycket åt gången.
6. Häll krossade tomater över köttfärs och grönsaker. Tillsätt vatten och buljong och rör om.
7. Pressa i vitlöken.
8. Rör i tomatpurén.
9. Krydda och låt därefter köttfärssåsen puttra på svag värme under lock i minst 15 minuter.

Bechamelsås:
100 gram smör
1 dl mjöl
1 l standardmjölk
0,5 tsk riven muskot
salt och peppar
100-200 gram riven gratängost

1. Fräs mjölet i smöret tills det är ljust brunt, tillsätt mjölken lite i taget under omrörning.
2. Låt bechamelsåsen koka på medelvärme under omrörning i minst fem minuter.
3. Smaksätt bechamelsåsen med muskot, salt och peppar.

Så här gör du lasagnen:
1. Häll lite bechamelsås i botten på en ugnssäker form.
2. Lägg på ett lager lasagneplattor.
3. Häll på köttfärssås.
4. Häll på ytterligare bechamlsås.
5. Strö över riven ost.
6. Fortsätt därefter att varva lasagneplattor, köttfärssås, bechamelsås och riven ost. Översta lagret ska bestå av bechamelsås och riven ost.
7. Gratinera på 200 grader cirka 20-25 minuter tills osten fått fin färg.

Servera gärna med lite sallad. Ett tips är mangoldsallad med lite pumpakärnor. Enkelt och gott.

Vintips
Till lasagne krävs förstås en god italienare. Det finns hur mycket goda italienska viner som helst att välja mellan i alla prisklasser. En favorit för oss är Dolcetto d'Alba - Ca' du Rabaja. Ett fylligt, kryddigt vin med fatkaraktär, fruktigt med smak av mörka bär, plommon och mörk choklad. Detta vin kan beställas genom Tryffelsvinet och hämtas på Systembolaget.

1 kommentar:

  1. jag ska testa din recept idag kommenterar igen när jag är klar :)

    SvaraRadera