torsdag 9 augusti 2018

Godaste kantarellpajen med Västerbottenost

Igår provsmakade vi årets första kräftor och jag passade på att laga till en krämig kantarellpaj med Västerbottenost som tillbehör. Bästa!


Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 gram smör
2 msk iskallt vatten

Fyllning
00 gram färska kantareller
3-4 salladslökar
150 gram riven Västerbottenost
2 ägg
2 1/2 dl vispgrädde
Salt, peppar

Rör ihop degen och ställ kallt i kylen cirka 25-30 minuter.
Tryck ut degen i en pajform, nagga med en gaffel och strö över lite riven Västerbottenost.
Förgrädda pajskalet på 225 grader 10-12 minuter. Ta ut pajen och sänk ugnen till 175 grader.
Rensa kantarellerna och strimla salladslöken.
Stek kantarellerna i smör i en stekpanna och lägg i salladslöken precis mot slutet.
Salta och peppra.
Häll över kantarellerna i pajskalet.
Vispa ihop ägg och grädde och smaksätt med salt och peppar.
Häll blandningen över kantarellerna och strö öven Västerbottenost.
Grädda i 175 grader cirka 25 minuter tills pajen fått en fin gyllene färg.
Ta ut pajen och låt den gärna "stå till sig" en halvtimme innan servering så äggstanningen hinner sätta sig ordentligt.

Vintips
De flesta kanske föredrar öl till kräftorna men dels är jag ingen öldrickare och dels är jag inte så traditionell av mig utan testar gärna nytt. Den här kvällen drack vi bubbel till kräftorna och pajen och det passade alldeles utmärkt.
Om ni hellre dricker vin så kommer här ett bra tips. Nämligen en Riesling från Nya Zeeland som heter Stoneleigh (6498) och priset är 99 kronor på Sytstembolaget. Ett mycket friskt vin med smak av gröna äpplen, citron och honung.


Vi har även testat att dricka en Sauvignon Blanc till kräftor och jag tycker nog att även det funkar utmärkt.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar