söndag 28 februari 2016

Lax med asiatisk touch

Idag bjuder köket på en lite annorlunda laxrätt med ett krispigt täcke och lite asiatiska smaker så som ingefära, lime och sesamfrön. I glaset ett fruktigt vitt vin som möter upp smakerna fint.


4 pers

600-800 gram laxfilé i bit
2 msk vita sesamfrön
3 msk svarta svarta sesamfrön
1 dl panko (ett asiatiskt ströbröd som du hittar i de flesta butiker)
2 broccoli
4 msk rapsolja
Salt, citronpeppar

Smör
100 gram smör
1-2 msk finriven färsk ingefära
1 tsk rivet limeskal + några droppar limesaft
1-2 vitlöksklyftor

Till servering: Basmatiris

Skär laxen i portionsbitar och lägg i en smord ugnssäker form. Krydda med salt och citronpeppar.
Blanda sesamfrön, panko och rapsolja i en skål.
Klicka på toppingen ovanpå laxen.
Skär broccolin i buketter och lägg runt laxen. Ringla lite olja över och krydda med salt och peppar.
Sätt in formen i 225 grader varm ugn och baka tills fisken är klar och broccolin och täcket börjar få fin färg. Det tar cirka 15-18 minuter. Jag körde vår i exakt 18 min och då blev laxen perfekt enligt mig.

Blanda rumsvarmt smör, riven ingefära och limeskal. Pressa i vitlök och droppa i lite limesaft. Krydda med salt.

När laxen är klar tar du ut formen och klickar ingefärssmöret över broccolin så det smälter. Klicka även lite ovanpå laxen.

Servera med basmatiris.

Vintips
Vi tycker att det passar bra med ett fruktigt vitt vin till denna laxrätt. Lax kan ju ibland vara lite svårt ihop med vin och här tillkommer också smaker som ingefära och lime som inte är helt lätt det heller. 

Mitt första tips är en fruktig Chardonnay, Vicar's Choice, från Nya Zeeland, som jag tipsat om tidigare. Som sagt, fruktig, nyanserad smak med inslag av äpplen, ananas, smör och nötter. Väldigt prisvärt med sina 95 kronor.

Nästa tips är en Chablis Vielles Vignes, Domaine Sainte Clarie. Denna fransos är mycket frisk i smaken med inslag av gröna äpplen, mineraler, smör och citron. 179 kronor är priset och ett säkert kort. Är ganska säker på att jag tipsat om även denna tidagre.


1 kommentar:

  1. God, fräsch rätt som var lätt att göra! Tack för tipset!

    SvaraRadera