tisdag 9 april 2013

Färska rödbetor med fetaost, pinjenötter och honungsdressing

Färska rödbetor är en riktig delikatess. Idag serverar jag en trevlig liten sallad som förrätt. Sötman från rödbetan tillsammans med sältan från fetaosten gifter sig helt perfekt. Här tillsammans med en smakrik honungsdressing och rostade pinjenötter. I glaset väljer vi en sval Sauvignon Blanc.


4 pers

6-8 färska rödbetor
1/2 rödlök
200 gram fetaost
Sallad, t ex maché
Pinjenötter
Ärtskott

Honungsdressing
1 1/2 tsk dijonsenap
1 1/2 tsk flytande honung
1/2 dl god olivolja
1/2 dl rapsolja
1 msk vitvinsvinäger
2 tsk citronsaft
Salt, svartpeppar

1. Borsta rödbetorna och koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Detta tar cirka 30 minuter.
2. Rosta pinjenötter i torr stekpanna.
3. Skär rödlök i strimlor, och dela fetaost i mindre bitar.
4. Rör ihop dressingen och krydda med salt och svartpeppar.
5. Låt rödbetorna svalna och skala dem.
6. Lägg upp sallad på tallrikar.
7. Skiva rödbetorna och lägg ovanpå salladen.
8. Dekorera med lök, ost, pinjenötter och ärtskott
9. Ringla över dressingen

Vintips
Här tycker jag att ni ska prova ett glas kall och krispig Sauvignon Blanc som gifter sig alldeles förträffligt med fetaosten. Det finns många prisvärda favoriter på Systembolaget; Neethlingshof, Steenberg, Vicar's Choice, La Motte, Jordan, Hunters, Life from Stone (nedan bild) ....



3 kommentarer:

  1. Testade det här receptet igår och det va verkligen gott. Tack! Jag mosade fetaosten med lite creme fraiche istället för bitar...supergott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det smarrigt! Det låter ju riktigt gott att mosa ihop fetaost och creme fraiche. Det får jag testa!

      Radera