torsdag 22 september 2016

Moussaka

Vad gör man när man kommer hem med famnen full av finfina auberginer? Moussaka förstås! Moussaka är en härlig grekisk gratäng bestående av auberginer, köttfärsröra och en god ostsås. Och lite annat smått och gott i. Den här varianten med fetaost blev otroligt saftig och god och nästan ännu bättre dagen efter!


4 pers

2-3 auberginer
Salt
Citronsaft

Köttfärssås

1-2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
500 gram lammfärs eller oxfärs
1 förpackning krossade tomater med basilika, ca 400 g
2-3 msk tomatpuré
2 krm kanel
Salt, svartpeppar

Ostsås
50 gram smör
3 msk vetemjöl
3-4 dl mjölk
100 gram riven ost
100 gram fetaost
Lite citronsaft
1 ägg

1. Skär auberginen i centimeterstora skivor. Lägg upp på hushållspapper, salta och pressa över lite citronsaft.
2. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i smör.
3. Stek färsen och rör runt så den smular sig.
4. Häll i krossade tomater, tomatpuré och kryddor. Låt koka cirka fem minuter och rör om då och då.

5. Smält smöret till ostsåsen. Vispa ner mjölet och fräs utan att det tar färg någon minut.
6. Späd med mjölk och låt sjuda tills såsen tjocknar.
7. Blanda ner riven ost och rör tills det smälter. Pressa i lite citronsaft.
8. Blanda till sist ner ett ägg. Salta och peppra efter behag.

9. Torka av auberginskivorna och stek i smör eller olja cirka en minut per sida. Passa noga så det inte bränner fast.

10. Varva auberginskivor, köttfärssås, ostsås och smulad feta i en smord ugnssäker form. Översta lagret ska vara ostsås och feta.
Tips: Spara gärna lite fetaost som du strör över vid servering.
11. Grädda i 215-225 grader varm ugn i cirka 30 minuter.

Låt stå åtminstone 5-10 minuter innan servering så gratängen hinner "sätta sig". Servera med en god sallad med mycket tomater.

Vintips
Varför inte prova ett somrigt rosévin till denna rätt?  Fransosen Les Fumées Blanches (22138) är torrt, bärigt och med inslag av röda vinbär, örter och blodgrape. Priset är ynka 85 kronor.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar