tisdag 21 augusti 2012

Vinkokt havskatt med juliennegrönsaker och vitvinssås

Havskatt är kanske inte så vanligt men jag tycker det är en trevlig och prisvärd matig fisk som påminner lite om marulk eller hälleflundra i konsistensen. Till denna serveras härliga juliennegrönsaker, fint skurna grönsaker som stekes hastigt i olja, och en helt ljuvlig vitvinssås som man kan äta med sked!


4 pers

4 havskattfiléer, cirka 200 gram styck
2 scharlottenlökar
2 dl vitt vin
1 dl fiskfond
Salt, vitpeppar

1. Salta och peppra havskattfilérna och och lägg över i en smord ugnssäker form.
2. Hacka löken och lägg runtom fisken.
3. Häll på vin och fiskfond.
4. Sätt ugnen på 150 grader och låt fisken vara inne i cirka 12-15 minuter beroende på storlek. Ös gärna lite då och då med fisk/vinspad.

Vitvinssås
2 scharlottenlökar
5 champinjoner
4 persiljekvistar
1 kvist timjan
5 dl fiskfond
3 dl vitt vin
3 dl vispgrädde
50 gram smör
Salt, vitpeppar

1. Hacka löken och champinjonerna ganska smått. Fräs i smör tillsammans med persilja och timjan.
2. Häll i fiskfond och vin och koka ner tillsa hälften återstår.
3. Sila av såsen och häll i grädde. Låt koka koka upp några minuter.
4. Klicka i smör och smaka av med salt och peppar.

Juliennegrönsaker
2-3 morötter
1/2 purjo
1 röd paprika
1 gul paprika

1. Strimla grönsakerna fint i tändsticksstora stavar. Har man en sk julienneskärare så använd en sådan - men sån lyx har inte jag :-)
2. Stek grönsakerna hastigt i lite olja på ganska hög värme och salta och peppra en aning.

Servera gärna med en god kokt potatis och sparris.

Vintips
Till denna rätt rekommenderar jag varmt en frisk och fruktig Chablis. Testa gärna en Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre. Torr, nyanserad, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, smör, mineral, citron och rök.
Vill man ha en billigare variant är en Petit Chablis Domaine Sainte Claire (5588) alltid god och prisvärd. Torr, mycket frisk, fruktig smak med inslag av gula äpplen, örter, melon, mineral och citron.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar