tisdag 10 juli 2012

Gazpacho och vitlöksbröd

En riktig favorit heta sommardagar är gazpacho - den berömda spanska grönsakssoppan. Det finns hur många recept på gazpacho som helst och varje kök i Spanien har sitt eget lilla knep. Gemensamt är dock att soppan tillagas av råa ingredienser vilket gör att alla näringsämnen garanterat finns kvar - nyttigt och bra! Servera gärna i fina glas tillsammans med ett gott hembakt vitlöksbröd.


4-8 pers
4 stora glas eller 8 mindre t ex på en buffé

Gazpacho
5 mogna tomater
1 röd paprika
1 gul paprika
1 gurka
1 gul lök, alt 2 scharlottenlökar
1 spansk peppar
2-3 vitlöksklyftor
1 dl grönsaksbuljong
2 msk olivolja
Persilja
Salt, peppar

1. Skär ett kryss i tomaterna och doppa dem i kokande vatten och dra av skalet.
2. Hacka alla grönsaker grovt och mixa sedan alltihop.
3. Pressa i vitlök, tillsätt buljong och olivolja.
4. Rör om, stäm av konsistensen och tillsätt ev mer grönsaksbuljong.
5. Smaka av med salt och peppar.
6. Ställ kallt - soppan ska serveras riktigt kall!

Vitlöksbröd
Använd ett gott bröd eller baguette. Skär i skivor.
Lägg upp på plåt.
Blanda ihop smör, pressad vitlök och hackad persilja och bred på brödskivorna.
Gratinera på 225-250 grader ett par minuter och servera genast.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar