torsdag 11 juli 2019

Bruschetta med tomat och basilika

Jag är ett stort fan av det italienska köket och en av mina absoluta favoriter är denna; bruschetta med tomat och basilika. Så fantastiskt gott i all sin enkelhet. Och gammal baguette blir frasigt och gott med den här metoden! Tricket för att få det här riktigt gott är kvaliteten på tomaterna. De ska vara (sol) mogna och smaka mycket.

Ät som ensamrätt eller så är det ett helt perfekt tillbehör till tapas och plockmat.


4 pers

4 skivor lantbröd eller ett par baguetteskivor per person
4 solmogna tomater
1-2 vitlöksklyftor
1/2 kruka färsk basilika
Olivolja av god kvalitet
Salt, svartpeppar

1. Droppa olivolja på brödskivorna och rosta högt upp i ugnen på 250 grader några minuter tills det blir gyllenbrunt och frasigt.
2. Finhacka tomaterna och ta bort kärnhuset.
3. Grovhacka basilika och blanda ner i tomatröran.
4. Pressa i vitlök, tillsätt ett par teskedar olivolja och smaksätt med flingsalt och svartpeppar.
5. Lägg upp tomatröran på de rostade brödskivorna och njut!

Vintips
Här passar det med ett lätt till medelfylligt fruktigt vin. Italienskt såklart! Masi Campifiorino är aldrig fel, eller en Chianti, eller kanske en Dolcetto...




2 kommentarer: