torsdag 4 juli 2019

Grillade fiskspett med romsås

Egengjorda fiskspett med god marinad och till det grönsaker, färskpotatis och massor av smaskig romsås - hur gott är inte det på en skala...?? I glaset väljer vi en smakrik Chardonnay, en frisk Sauvignon Blanc eller en bärig och frisk Rosé.



Fiskspett
Välj fisk som är fast, t ex; laxfilé, marulk, hälleflundra, tonfisk
Tigerräkor

Marinad
Olivolja av god kvalitet
Pressad citronsaft och ev skal av citron
Flingsalt
Citronpeppar

Grillade grönsaker
Några exempel som är goda att grilla: zuccini, paprika, smålök, sparris

Romsås
Creme fraiche
Hackad rödlök
Stenbits- eller annan röd rom
En skvätt citronsaft
Flingsalt, svartpeppar
Dill, gräslök


Skär fisken i mindre bitar. 
Rör ihop alla ingredienser till marinaden. 
Låt fisken och räkorna marinera minst en timme före grillningen.
Gör gärna romsåsen i god tid så den får "stå och gotta till sig". Bara att röra ihop allt.

Trä upp på spett. Här kan man antingen välja att bara ha fisk och räkor på ett spett och grönsakerna för sig eller så blandar man spetten med både fisk och grönsaker.

Tips: Grilla gärna halva citroner och pressa över fiskspetten. De får en lite söt smak när man grillar och det är verkligen jättefott!

Vintips
Till detta serverar vi ett gott och somrigt vitt vin, t ex en Chardonnay som passar fint ihop med laxen.  Ett riktigt gott och prisvärt vin är sydafrikanska Boschendal (6299). Smakrikt vin med fatkaraktär, inslag av gula äpplen, ananas, kardemumma, brynt smör, nötter och apelsin. 109 riksdaler.


En annan riktigt prisvärt favorit är Diemersdal (6349). En frisk och härlig Sauvignon Blanc, också denna från Sydafrika. Fruktig, aromatisk, mycket frisk smak med inslag av passionsfrukt, svartvinbärsblad, krusbär, färska örter och lime. Priset? 99 kronor är riktigt bra.




Det passar faktiskt också utmärkt med ett gott, inte för sött, rosévin till denna mat.

En favorit i repris som alltid funkar är Domaine de Collavery (2859). Bärig, mycket frisk smak med inslag av vattenmelon, röda vinbär, färska örter och blodgrapefrukt. Prisvärt som tusan med sina 92 kronor.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar