måndag 16 september 2019

Min bästa lasagne

Här ska ni få mitt recept på en riktigt krämig och god lasagne. Perfekt att göra en stor sats som blir perfekt att frysa in i i portioner och ta fram när andan faller på. Vill man så kan man även tillsätta lite god rökt skinka i köttfärsröran. I glaset ska det förstås vara en god italienare.



6-8 pers

Köttfärssås:
800 gram blandfärs
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 chili
2 röda paprikor
2-3 morötter
2 förpackningar krossade tomater med basilika
1-2 dl rött vin (kan ersättas med vatten)
2 msk flytande buljong ( t ex grönsaks- eller oxfond)
4-5 msk tomatpuré

Kryddor: paprikapulver, chilipulver (alt cayennepeppar), chili explosion eller annan favoritkrydda till pasta, salt, peppar.

Lasagneplattor

Skala och hacka lök och vitlök.
Snitta upp chilin och ta bort kärnorna. Finhacka.
Skär paprikan i bitar.
Skala morötterna och skär i mindre bitar.
Fräs lök, vitlök och chili i en stekpanna. Häll över i en större gryta.
Bryn köttfärsen i omgångar. Blanda ner tillsammans med löken.
Bryn paprika och morötter och häll över i grytan.
Häll krossade tomater över köttfärs och grönsaker. Tillsätt vin och buljong och rör om.
Rör i tomatpurén.
Krydda och låt därefter köttfärssåsen puttra på svag värme i minst 15 minuter.

Bechamelsås:
100 gram smör
1 dl mjöl
1 l standardmjölk
1/2 tsk riven muskot
salt och peppar
100-200 gram riven gratängost

Fräs mjölet i smöret tills det är ljust brunt, tillsätt mjölken lite i taget under omrörning.
Låt bechamelsåsen koka på medelvärme under omrörning i minst fem minuter.
Smaksätt bechamelsåsen med muskot, salt och peppar.



Så här gör du lasagnen:
1. Häll lite bechamelsås i botten på en ugnssäker form.
2. Lägg på ett lager lasagneplattor.
3. Häll på köttfärssås.
4. Häll på ytterligare bechamlsås.
5. Strö över riven ost.
6. Fortsätt därefter att varva lasagneplattor, köttfärssås, bechamelsås och riven ost. Översta lagret ska bestå av bechamelsås och riven ost.
7. Gratinera i ugnen på 200 grader cirka 20-25 minuter tills osten fått fin färg.
Låt gärna lasagnen sätta sig en stund innan servering.

Servera gärna med lite sallad. Ett tips är mangoldsallad med tomater och lite pumpakärnor. Enkelt och gott.

Vintips
Till denna rätt serverar vi såklart en klassisk italienare. Chianti Classico Fonterutoli (32229) är alltid ett säkert kort och har en nyanserad, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, tobak, plommon, kaffe, örter och kakao. Pris 145:-



En lite billigare, men ack så god, variant är Lange Rosso Borgogno (70384). Kryddig, fruktig smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, choklad, kanel, blåbär och vanilj. Priset är 109:-






1 kommentar:

  1. jag ska testa din recept idag kommenterar igen när jag är klar :)

    SvaraRadera