tisdag 9 mars 2021

Paj med skinka och broccoli - Krämig Quiche Lorraine

En god och krämig paj är alltid uppskattat. Här kan man ju fylla med sådant man har hemma och denna gång blev det kylskåps-rens med skinka, broccoli, paprika och salladslök. Servera gärna med min goda sås och en fräsch sallad bredvid. Ett glas rött till? Såklart kommer här ett tips!



4 pers

Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 gram smör
2 msk iskallt vatten
.
Fyllning
1 paket rökt skinka
1 broccoli
1 röd paprika
2 salladslökar
Riven ost, 100 gram
.
Äggstanning
3 ägg
2 1/2 dl grädde
Riven ost, 100 gram
Salt, peppar
.
Rör ihop degen och ställ i kylen medan du förbereder resten; cirka 20 min.
Förväll broccolin och dela i små buketter.
Skär paprikan och salladslöken i strimlor.
Tryck ut degen i en pajform och strö över hälften av den rivna osten. Sätt in i ugnen på 200 grader i cirka 10 minuter.
Rulla ihop skinkskivorna och lägg som en stjärna i pajskalet. 
Placera broccoli, paprika och salladslök mellan skinkskivorna.
Vispa ihop ägg och grädde och krydda med salt och peppar. Häll äggstanningen över pajen.
Strö över riven ost.
Sätt in i ugnen ytterligare cirka 25-30 minuter tills pajen fått en fin gyllenbrun färg.
Låt gärna pajen stå till sig en liten stund före servering.

Örtsås
2 dl creme fraiche
2 msk majonnäs 
1-2 msk Dijonsenap
1 liten klyfta vitlök
Gräslök, persilja, dill (jag använde fryst - så enkelt att ta fram från frysen)
Salt, svartpeppar




Tips från Vincoachen
Till paj är det gott med ett medelfylligt rött vin, varför inte prova ett Côtes-du-Rhône-vin.
Guigal Côtes-du-Rhône (2011) är ett prisvärt och gott alternativ. Kryddig smak med inslag av fat, björnbär, lagerblad, skogshallon, peppar, kakao och vanilj.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar