onsdag 14 november 2012

Paj med skinka och broccoli - Krämig Quiche Lorraine

Ingen smalmat direkt men en otroligt god och krämig paj! En quiche är alltid lika uppskattad. Servera med ett gott rött vin och det blir en riktigt festmåltid!


4 pers

Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 gram smör
2 msk iskallt vatten
.
Fyllning
1 paket rökt skinka
1 broccoli
1 röd paprika
Riven ost, 100 gram
.
Äggstanning
3 ägg
2 1/2 dl matlagningsgrädde
riven ost, 100 gram
Salt, peppar, gillkrydda
.
1. Rör ihop degen och ställ i kylen medan du förbereder resten; cirka 20 min.
2. Förväll broccolin och dela i små buketter.
3. Skär paprikan i strimlor.
4. Tryck ut degen i en pajform och strö över hälften av den rivna osten. Sätt in i ugnen på 200 grader i cirka 10 minuter.
5. Rulla ihop skinkskivorna och lägg som en stjärna i pajskalet. Placera broccoli och paprika mellan skinkskivorna.
6. Vispa ihop ägg, grädde, riven ost och krydda äggstanningen. Häll över pajen.
7. Sätt in i ugnen ytterligare cirka 25-30 minuter tills pajen fått en fin gyllenbrun färg.

Servera med en god tomatsallad garnerad med färsk basilika.

Vintips
Till paj är det gott med ett medelfylligt rött vin, varför inte prova ett Côtes-du-Rhône-vin.
Prisvärda Guigal Côtes-du-Rhône kostar cirka 99 kr på Systembolaget. Det har en kryddig smak med inslag av fat, björnbär, plommon, lagerblad, viol och vitpeppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar