Vi frossar vidare i vårens primörer och här kommer ännu ett recept med vit sparris. Såååååsen...!!
4 pers
8-12 vita sparrisar
1 tsk salt
1/2 tsk socker
1 msk citronsaft
Sås:
75 gram smör
2 dl creme fraiche ( eller smetana, gräddfil, matyoghurt)
Citronzest från 1/2 - 1 citron
Topping:
Löjrom eller annan rom
Marconamandlar, saltade
Ärtskott
Ev ätbar blomma
Skala sparris och skär/bryt av nedersta tjocka delen.
Koka upp vatten, salt, socker och citronsaft i en låg vid kastrull. Koka 6-10 min beroende på tjocklek. Känn efter med en gaffel. Den ska ha tuggmotstånd!
Bryn smöret under vispning i en liten kastrull. Det ska bli guldbrunt och dofta nötigt.
Dra kastrullen från värmen och tillsätt creme fraiche och vispa ihop.
Smaka av med citronzest, salt och peppar.
Lägg upp sparris på tallrikar. Skeda över smörsåsen. Toppa med löjrom, hackade macronamandlar och ärtskott.
Tips från Vincoachen
Vad sägs om att prova en Cava till denna festliga rätt!? El Mar, Cava Brut (77410). Fruktig, ungdomlig, mycket frisk smak med inslag av päron, honungsmelon, gröna äpplen och citron.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar