torsdag 9 maj 2019

Sparrisrisotto med hasselnötter och brynt smör

Sparrissäsongen är här och självklart vill vi laga till något extra gott av denna underbara primör! Vi gjorde en sparrisrisotto som blev gudomligt god. Hasselnötterna gav det där crunchet som balanserar upp all mjukhet och det brynta smöret med sin lite söta, nötaktiga ton blev pricken över i:et.

Att matcha sparris och vin är lite utav en utmaning och vi provade med ett glas rosé denna gång. Det var helt ok men nästa gång kör vi nog på ett säkrare kort och tar en Riesling (vinförslag längst ner i inlägget).


4 pers

Risotto
4 dl risottoris
1 liter vatten
1/2 dl koncentrerad grönsaksfond
1 1/2 dl vitt vin
2 scharlottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
En bunt grön sparris
1 paket babyspenat
1 1/2 dl riven parmesan
Salt, svartpeppar

Garnering
50 gram smör
1 dl rostade hasselnötter
Hyvlad parmesan

Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna. Grovhacka och ställ åt sidan.
Koka upp vatten och grönsaksfond.
Skala och finhacka lök och vitlök.
Fräs löken i smöret i en kastrull.
Tillsätt riset och låt fräsa med 1-2 minuter.

Häll vinet över riset och låt koka in under omrörning.
Späd med buljongen i omgångar under ständig omrörning. Detta tar cirka 20 minuter.
Spara 2 dl av buljongen.

Skär sparris i mindre bitar och ta bort understa biten om den känns träig.
Koka upp vatten med lite salt och lägg i sparrisen, låt koka 1-2 minuter.

Bryn smöret i en kastrull tills det får en guldbrun färg.

Mixa 25 gram av babyspenaten med 1 1/2 dl parmesan och den sparade buljongen.
Rör ner buljongen i risotton under fortsatt omrörning.
Krydda med salt och peppar och smaka av.
Vänd försiktigt ned den resterande spenaten.

Lägg upp risotton i djupa tallrikar.
Toppa med sparris.
Skeda över det brynta smöret och strössla på hasselnötterna.
Hyvla till sist över parmesan.


Vintips
En mycket trevlig Riesling är Charles Smith Kung Fu Girl från USA (2690). Fruktig, mycket frisk smak med liten sötma, inslag av päron, honung, ananas och lime. Pris 139:-


Vi testade som sagt ett rosévin denna afton. Brangelinas Studio by Miraval (94925). Bärig, ungdomlig, mycket frisk smak med inslag av smultron, hallon, röda vinbär, färska örter, hibiskusblommor och blodgrapefrukt. Pris 145:-






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar