lördag 9 februari 2019

Fyllda lammfärsbiffar med fetaostcreme och ugnsrostade rotfrukter

Idag bjuder köket på saftiga lammfärsbiffar. Lammfärs är väldigt gott tycker jag men dessa biffar går även att göra på nötkött om man hellre föredrar det. i glaset föreslår jag både en sydafrikan och en italienare. Vad väljer du?


4 pers

Biffar
500-600 gram lammfärs
1 gul lök
3 msk ströbröd
1 dl mjölk
1 ägg
2-3 msk Dijonsenap
1/2 paket fetaost
Ev några soltorkade tomater
Hackad persilja
Salt, svartpeppar
Grillolja att pensla med

Hacka löken och fräs försiktigt i stekpanna så den blir glansig och fin.
Rör ihop ströbröd och mjölk och låt svälla en liten stund.
Blanda ihop färs, ströbrödsmjölk, lök, ägg och senap. Smula i fetaosten.
Krydda med salt och peppar.
Stek på medelvärme tills biffarna får fin färg.

Ugnsrostade rotfrukter
Välj vilka rotfrukter du vill ha till biffarna; potatis, morötter, palsternacka...
Denna gång körde vi potatis och morötter.
Skär rotfrukterna i klyftor och lägg i en ugnsfast form. Ringa över olivolja och vänd runt så att rotfrukterna blir ordentligt inoljade.
Krydda med salt och svartpeppar.
Baka i 220 grader varm ugn tills de är lite knapriga och fått fin färg. Tar cirka 30-40 minuter.
Vänd ner ruccola före servering.

Ugnsbakade småtomater
3-4 små smakrika tomater per person
Lägg tomaterna i en ugnsfast form och ringla över olivolja. Salt och peppra.
Sätt in i ugnen ungefär en kvart efter att rotfrukterna gått in i ugnen.

Fetaostcreme
1 1/2 dl turkisk eller grekisk yoghurt
1 1/2 dl creme fraiche
1 paket Fetaost
Ett par droppar citron
En skvätt god olivolja
1-2 vitlöksklyftor
Flingsalt
Svartpeppar

Blanda yoghurt och crème fraiche. Droppa i citronsaften och rör om.
Smula ner fetaosten. Tillsätt lite olivolja.
Pressa i vitlöken.
Salta och dra ett par rejäla varv med pepparkvarnen.
Rör om ordentlig.
Klart!

Vintips
Lamm och Syrah (Shiraz) gifter sig finfint och ett prisvärt sådant är sydafrikanska Allesverloren (29002). Fruktig smak med fatkaraktär, inslag av björnbär, lagerblad, sötlakrits, peppar och choklad. Priset är snällt; 109 kronor.


Ett annat prisvärt vin som jag tipsat om tidigare och som jag tycker passar även till denna rätt är italienaren Borgogno Lange Rosso, (70384). Kryddig, fruktig smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, choklad, kanel, blåbär och vanilj. Druvorna är barbera, dolcetto, freisa och merlot. Och som sagt, priset är otroligt humant; 109 kronor även detta.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar