torsdag 31 augusti 2017

Kantarellpaj med soltorkade tomater, västerbottenost och gräslökscreme

Smakrik och krämig kantarellpaj toppad med Västerbottenost. I fyllningen ingår även soltorkade tomater och purjo som ger extra piff. Ett utmärkt tillbehör till kräftorna eller helt enkelt som en egen liten rätt. I glaset en Riesling som passar utmärkt om man inte gillar öl och snaps.


Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 gram smör
2 msk iskallt vatten

Fyllning
300-400 gram färska kantareller
1/2 purjolök
1/2 dl soltorkade tomater
150 gram riven Västerbottenost
2 ägg
2 1/2 dl vispgrädde
Salt, peppar

Gräslökscreme
1 dl creme fraiche
3-4 msk hackad gräslök + lite till garnering
Knappt 1 msk konjak
Salt och svartpeppar

1. Rör ihop degen och ställ kallt i kylen cirka 25-30 minuter.
2. Tryck ut degen i en pajform, nagga med en gaffel och strö över lite riven Västerbottenost.
3. Förgrädda pajskalet på 225 grader 10-12 minuter. Ta ut pajen och sänk ugnen till 175 grader.
4. Rensa kantarellerna och stek i smör i en stekpanna. Pudra över vitpeppar.
5. Skär purjon i slantar och hacka de soltorkade tomaterna i mindre bitar.
6. Fördela kantareller, purjo och tomater i pajskalet.
7. Vispa ihop ägg och grädde och smaksätt med salt och peppar.
8. Häll blandningen över kantarellerna och strö öven Västerbottenost.
9. Grädda i 175 grader cirka 25 minuter tills pajen fått en fin gyllene färg.
10. Ta ut pajen och låt den gärna "stå till sig" en halvtimme innan servering så äggstanningen hinner sätta sig ordentligt.

Vintips
De flesta kanske föredrar öl och snaps till kräftorna men om ni, som jag, hellre dricker vin så kommer här ett bra tips. Nämligen en Riesling från Nya Zeeland som heter Stoneleigh (6498) och priset är 99 kronor på Sytstembolaget. Ett mycket friskt vin med smak av gröna äpplen, citron och honung. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar