onsdag 5 mars 2014

Västerbottenostgratinerad rödtunga

Små söta snurror av rödtunga, en ljuvlig vitvinssås, lite kokta grönsaker, ett gott hemgjort potatismos och så ett smakrikt och fruktigt vitt vin i glaset. Kan inte bli mycket bättre än så här.


4 pers

600 gram rödtungsfilé
2 dl riven Västerbottenost
Citronpeppar
Salt

Vitvinssås
2 scharlottenlökar
5 champinjoner
Ett par kvistar persilja
5 dl fiskfond
3 dl vitt vin
3 dl vispgrädde
50 gram smör

Hacka lök och svamp till såsen ganska fint. Fräs i smör tillsammans med persilja.
Häll i fiskfond och vin och koka ner tills hälften återstår.
Sila av såsen och häll i grädde. Låt koka upp och låt koka några minuter.
Klicka i smöret och smaka av med salt och peppar.

Dela rödtungsfiléerna på längden. Salta och peppra och rulla ihop så det blir som små snurror.
Lägg i en smord ugnssäker form.
Strössla över riven Västerbottenost.
Häll såsen runtom fisken.
Baka i 225 grader varm ugn cirka 10-12 minuter tills fisken är vit och färdig och osten fått lite färg.

Servera på en bädd av haricots vertes, sockerärtor eller någon annan grönsak, toppa med några kvistar persilja och ett gott hemgjort potatismos därtill.

Vintips
Ett smakrikt och fruktigt vitt vin serverar vi i glaset. En Chardonnay blir toppen, liksom en Pinot Gris eller varför inte Chenin Blanc som är utmärkt till många fiskrätter.

Bellingham Chenin Blanc: Torr och fruktig, inslag av gula päron, hasselnötter, brynt smör, apelsin och vanilj.

Neudorf Chardonnay: Torr och fruktig, inslag av smör, tropisk frukt, nötter och apelsin.

2 kommentarer: