söndag 5 januari 2014

Saffransdoftande laxsoppa med aioli

Enkel och snabblagad fisksoppa på lax. Doftar ljuvligt av bland annat saffran och apelsin. Den hemgjorda aiolin till blir pricken över i:et. I glaset därtill blir det en lätt fatlagrad Chardonnay.


4 pers

400-500 gram laxfilé
1 paket saffran
1 msk tomatpuré
1 liten röd chili
2 morötter
3 potatisar
1/2 fänkål
1/2 purjo
1/2 apelsin, skal plus saft
1 vitlöksklyfta
1 lagerblad
8 dl vatten
8 msk fiskfond
3 dl vispgrädde
3 dl vitt vin
Persilja till garnering

Skiva morötterna i tunna slantar. Tärna potatisen.
Strimla purjo och fänkål, hacka vitlök och chili fint.
Fräs purjo, vitlök, chili, morötter och fänkål tillsammans med saffran och lagerblad i en stor kastrull.
Tillsätt potatistärningar när purjon blivit mjuk. Slå på vin och låt koka upp.
Rör i tomatpurén och tillsätt därefter vatten, fond och grädde. Koka tills potatisen känns mjuk.
Tillsätt rivet apelsinskal och saften av en halv apelsin. 
Skär laxen i 2 cm stora tärningar, lägg i kastrullen och låt koka 1-2 minuter.
Smaka av med salt och lite vitpeppar.

Aioli
2 dl creme fraiche
1 msk majonäs
1 tsk Dijonsenap
2 vitlöksklyftor

Rör ihop aiolin någon timme innan servering och låt stå kallt tills dess.

Häll upp soppan i skålar eller djupa tallrikar, toppa med en rekäl klick aioli och garnera med persilja.

Vintips
Till den här laxsoppan vill jag rekommendera ett lätt och fatlagrat Chardonnay-vin.
Tipsar idag om tre prisvärda Chardonnay; 
Simonsig från Sydafrika med torr och fruktig smak, tropiska frukter, örter, smör och citrus.
Vicar's Choice från Nya Zeeland, alltid ett säkert kort. Torr mycket fruktig smak med fatkaraktär, inslag av tropisk frukt, smör och örter.
Macon-Villages från Frankrike (fynd! 81 kr) Torrt friskt och fruktigt med inslag av gula äpplen, persika, örter, smör och citrus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar