onsdag 20 november 2013

Halstrade pilgrimsmusslor med bacon samt avokadokräm

Inspirerad av Halv åtta hos mig. Superenkel och mycket god förrätt.


4 pers

8-12 pilgrimsmusslor
1 paket bacon
Citronsaft
Flingsalt, svartpeppar
Machésallad

Avokadokräm
1 mogen avokado
1 dl creme fraiche
1/2 - 1 tsk sambal oelek
1 liten vitlöksklyfta
1 tsk citronsaft
Salt, peppar

Gröp ur avokadon och mixa med creme fraiche till en slät kräm. 
Pressa ner vitlöken och blanda i citronsaft och sambal oelek.
Smaka av med salt och peppar.

Klipp bacon i centimeterstora tärningar och knaperstek. Låt rinna av på hushållspapper.
Torka av pilgrimsmusslorna och pressa sen över lite citronsaft.
Stek på hög värme, cirka 40-60 sekunder per sida. Passa noga så de inte blir genomstekta och sega. Det ska finnas en liten rå "kärna" i mitten. 
Salta lätt och dra några varv med pepparkvarnen.
Lägg upp sallad på tallrikar, lägg på pilgrimsmusslorna och strössla över bacon.
Servera gärna avokadokrämen i en liten kopp eller skål bredvid.

Vintips
Jag rekommenderar ett torrt, fruktigt och blommigt vin som passar utmärkt till bacon som är lite fett. Gärna med lite fatkaraktär.
En frisk Chardonnay eller en krispig Sauvignon Blanc blir perfekt.
Testa gärna Neudorf Chardonnay Nelson. Torr mycket fruktig med tydlig fatkaraktär. Smör, tropiska frukter, nötter och apelsin. Ett riktigt gott och prisvärt vin.
Sen kör vi favorit i repris med Vicar's Choice Sauvignon Blanc från Nya Zeeland. Gör oss aldrig besvikna till lätta skaldjursrätter som denna. Torr och frisk smak, passionsfrukt, krusbär, lime. Gott!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar