söndag 17 februari 2013

Gratinerade havskräftor med syrligt örtsmör

Här bjuder jag på mitt favoritrecept på gratinerade havskräftor. Kräftorna delas och toppas med ett syrligt, gott örtsmör innan de åker in i ugnen och gratineras. Ätes med fördel till ett gott glas iskallt bubbel eller en frisk och torr Sauvignon Blanc.

4 pers

8 stora eller 12 lite mindre kokta havskräftor
1 citron
1 kruka persilja
100 gram smör
1 vitlöksklyfta
1 äggula
Riven ost
Flingsalt, svartpeppar

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skölj citronen och riv skalet.
3. Finhacka persilja.
4. Arbeta ihop smör, pressad vitlök, citronskal, persilja, äggula och lite flingsalt.
5. Halvera kräftorna på längden och ta bort tarm och magsäck.
6. Lägg kräftorna i en ugnssäker form och bred på örtsmöret. Toppa med riven ost.
7. Gratinera i mitten av ugnen cirka 10 minuter.


Vintips
Servera gärna med ditt favoritbubbel! Det är också väldigt gott med ett glas Sauvignon Blanc till denna rätt. Kan tipsa om ett riktigt gott sydafrikanskt Sauvignon Blanc som fått väldigt bra betyg och vi håller verkligen med. Life from Stone finns på Systembolaget, kostar 129:-. Torrt och mycket friskt med inslag av krusbär, gröna äpplen, gul kiwi, mineral, gräs och citron. Möter syran i örtsmöret perfekt!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar