onsdag 11 december 2019

Pizza med bresaola och pistagenötter

Hemmagjord pizza är ju bara för gott! Speciellt om man har en pizzasten som gör att botten blir spröd och luftig. Självklart kan man göra den utan också, placera plåten långt ner i ugnen.
Idag toppade vi med bland annat bresaola, pistagenötter och småtomater. Och med den godaste tomatsåsen i Stada...


2 pizzor

Pizzadeg
1 1/2 dl vatten
25 g jäst
2 msk matolja
1/2 tsk salt
4 1/2 dl vetemjöl

Godaste tomatsåsen
2 1/2 -3 dl krossade tomater med basilika
1 hackad gul lök
1 klyfta vitlök
2 msk tomatpuré
salt, peppar, oregano

Pålägg
2 dl riven ost
Mozzarella
Bresaola
Körsbärstomater
Pistagenötter
Ruccola
Olivolja

Ljumma vattnet och smula i jästen. Tillsätt olja och salt och största delen av mjölet och knåda ihop till en deg. Låt jäsa under bakduk.

Fräs lök och vitlök i olja, blanda i tomatsås och puré. Låt koka en stund och tillsätt kryddor.

Kavla ut degen på bakplåtspapper. Lyft över till plåt eller pizzasten.

Fördela tomatsåsen på pizzorna och strö över riven ost.

Grädda i 250 grader ett par minuter. Jag använder pizzaläge på min ugn.

Tag ut plåten och lägg på mozzarella, bresaola, hackade pistagenötter och småtomater. Fortsätt baka pizzan tills kanterna den känns färdiga och osten får fin färg.

Toppa med ruccola. Ringla över lite olivolja och strö på flingsalt och ev mer oregano.

Vintips
Då plockar vi såklart fram en italienare igen. Brancaia Tre (75501) är ett så kallat Toscana-vin gjort på de tre duvorna Cabernet Sauvignon, Merlot och Sangiovese. Nyanserad, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, basilika, svarta vinbär, peppar, hallon och choklad.
Priset är 142 kr och rankas som nr 1 på Vinbetygets topplista över röda viner mellan 100-200 kr.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar