söndag 10 oktober 2010

Coq-au-vin på kyckling

Coq-au-vin på kycklingfilé (istället för tupp) är smidigt och lättlagat. En perfekt bjudrätt till många!



4 pers

500 gram kyckling (lår) filé
salt, svartpeppar
150 gram bacon
2 scharlottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 purjolök
150 gram champinjoner
3 dl rött vin
1 dl vatten
2 msk kycklingfond
1 msk soja
3 lagerblad
1 tsk timjan
Maizena för att reda av

1. Dela kycklingfiléerna i stora bitar och krydda med salt och peppar.
2. Bryn kycklingen och lägg över i en gryta.
3. Häll på vin och vatten. Tillsätt fond, soja, lagerblad och timjan. Låt koka i 5 minuter under lock.
4. Stek bacon, klipp i bitar, låt rinna av på hushållspapper.
5. Hacka lök och purjolök, dela svampen i halvor eller fjärdedelar. Fräs i smör.
6. Rör i bacon, lök, purjo och svamp i kycklinggrytan. Låt koka ytterligare 5 minuter.
7. Red av med lite Maizena.
8. Toppa ev med lite färsk timjan.

Servera med kokt potatis. Mandel- eller sparrispotatis är gott till.

Vintips
Här passar det med ett Syrah-vin. Och ett tips - använd samma vin i grytan som att drickas till - då blir det fullträff!
På min tjejmiddag drack vi Domaine l'Aiguelière, från Languedoc i södra Frankrike och det blev mycket uppskattat. Detta vin är 90% Syrah coh 10% Grenache.
Doften är fruktig med doft av plommon och fikon och med inslag av lite peppar och vanilj. Smaken är örtig, med blå och röda plommon och med en lång eftersmak och perfekt balans.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar