söndag 17 januari 2021

Kycklinggryta - variant på Coq au vin

En smakrik, lättlagad och supergod kycklinggryta. Detta är en variant på Coq-au-vin med kyckling (istället för tupp) En perfekt bjudrätt till många! I glaset en lättsam och elegant Pinot Noir.




4 pers

500 gram kyckling (lår) filé
salt, svartpeppar
150 gram bacon
2 scharlottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 purjolök
150 gram champinjoner
3 dl rött vin
1 dl vatten
2 msk kycklingfond
1 msk soja
3 lagerblad
1 knippe färsk timjan eller 1 tsk torkad timjan

Putsa kycklingen och dela i lite större bitar. Krydda med salt och peppar.
Hacka lök och vitlök och slanta purjolöken.
Dela svampen i halvor eller fjärdedelar.
Börja med att steka bacon och låt rinna av på hushållspapper.
Fräs lök, purjo och svamp.
Bryn kycklingen och lägg över i en gryta.
Häll på vin och vatten. 
Tillsätt fond, soja, lagerblad och timjan. Låt koka i cirka 5 minuter under lock.
Klipp i bacon och tillsätt lök, purjo och svamp. Låt koka ytterligare 5 minuter.
Toppa ev med lite färsk timjan.

Servera med en god kokt potatis, t ex Delikatess, Mandel- eller Sparrispotatis.

Vintips
Vi tänkte att ett vin från Bourgogne skulle passa till grytan så vi valde Château de Melin (5496) som är en lättsam och elegant Pinot Noir. Kryddig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av jordgubbar, blåbär, pomerans och vanilj.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar