måndag 16 augusti 2010

Tildas bästa köttfärssås

Det finns väl ungefär lika många recept på köttfärssås som det finns hushåll men här kommer, som vi tycker, världens godaste. Tillägnad min kära son Christoffer - det är så här man gör :-)



6 pers

800 gram blandfärs
2 gula lökar
200 gram färska champinjoner
1-2 röd paprika
1-2 morötter
1 förpackning krossade tomater med basilika
1-2 dl vatten
1 msk buljong (t ex lantbuljong) alt 1 msk oxfond
4-5 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor
Kryddor: paprikapulver, Pasta Rosso (Santa Maria), chilipulver (alt cayennepeppar), salt, peppar.

Till servering: Färskriven parmesan-ost

1. Skala och hacka lök. Hacka paprikan i bitar.
2. Skiva champinjoner i skivor.
3. Slanta upp morötterna.
4. Bryn köttfärsen.
5. Bryn lök, champinjoner, paprika och morötter. Ta inte för mycket åt gången.
6. Häll krossade tomater över köttfärs och grönsaker. Tillsätt vatten och buljong och rör om.
7. Pressa i vitlöken.
8. Rör i tomatpurén.
9. Krydda och låt därefter köttfärssåsen puttra på svag värme under lock i minst 15 minuter.
10. Servera med pastafavoriten och riven parmesanost.

Vintips
Givetvis ska vi ha en härlig mullig italienare till denna klassiker.

1 kommentar:

  1. Perfekt, eftersom vi har en gammal flaska av detta rödvin som bör drickas nu. Årgång 2000 fick nästan full pott av Anders Röttorp i DI när det begav sig.
    Min farmor hade burkchampinjoner i köttfärssåsen, något som jag inte var särskilt förtjust i. Nu ska vi testa denna, lite mordernare variant.

    Kul med recept och vintips!

    SvaraRadera