söndag 5 december 2010

Mamma Bulldegs Lussebullar

Saftiga och goda blir lussebullarna med kesella i degen. Låt saffranet smälta med smöret för att få ut mesta möjliga smak!


24 lussebullar

50 g jäst för söta degar (1 paket)
150 g riktigt smör
5 dl gammeldags mjölk
250 g Kesella gourmet
2 pkt saffran (1 g)
2 dl vit baksirap
1/2 tsk salt
Drygt 18 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
Russin
Ägg till pensling

1. Smula jäst i en bunke.
2. Smält en klick smör i en kastrull. Låt saffranen "svettas" med smöret tills det småputtrar men se till att det inte bränns (OBS detta moment är mycket viktigt för att få ut smak från saffranen!).
3. Lägg i resten av smöret i kastrullen och smält på svag värme, häll i Kesella och mjölk och värm till fingervarmt.
4. Häll spadet över jästen och rör om.
5. Tillsätt sirapen.
6. Rör i övriga torra ingredienser (mjöl, salt och bakpulver).
7. Låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter.
8. Baka ut degen. Knåda ordentligt men knåda inte i för mycket mjöl! Degen ska vara så fast att den inte fastnar i bakbordet men fortfarande lite klibbig. Forma degen till lussebullar.
9. Låt jäsa på plåt ca 20 minuter, gärna på varmt ställe.
10. Pensla bullarna med uppvispat ägg. och peta i russinen-
11. Grädda i ugn 8-10 minuter (beroende på storlek) i 225 grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar