söndag 14 augusti 2016

Björnbärsmarmelad med choklad och mörk rom

Nu dräller det av härliga björnbär i skogarna och igår gav vi oss iväg och plockade några liter. Gjorde bland annat en väldigt god marmelad med choklad och rom i. Med lite ost till är detta helt klockrent och gissa om detta blir min nya favorit när man är sugen på något fram på kvällen....


600 gram björnbär
3 dl syltsocker
2 msk muscovadosocker
4 msk mörk rom
40-50 gram mörk choklad

Skölj och rensa bären. Häll ner i en stor kastrull. Tillsätt socker och rom.
Låt koka upp och sjud sedan cirka 10 minuter. 
Rör om några gånger under tiden och stompa med en potatisstöt så bären mosas lite.
Skumma av vid behov med en matsked.

Gör marmeladprovet genom att ta en matsked och lägga in i kylen några minuter. Är konsistensen lagom är marmeladen klar. Är den för lös så koka en stund till och är det för hård så tillsätt lite vatten och låt sjuda någon minut.

Ta kastrullen från värmen och blanda i chokladen bruten i mindre bitar. Smaka av så att du tycker chokladsmaken är lagom. Jag tog 50 gram Madagaskar-choklad från Lindt och det smakar MYCKET choklad men jag ÄLSKAR det!

Häll upp på varma, väl rengjorda burkar och förslut. Förvara svalt.

Sterilisera burkar:
Ställ in burkarna i kall ugn på ugnsgaller. Sätt på ugnen på 100 grader och låt stå en kvart. Klart!
Har du separata lock kan du koka dem i en kastrull några minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar