tisdag 27 september 2011

Bästa Västerbottenpajen med löjrom och creme fraiche

Nu mina vänner, ska ni få receptet på världens godaste Västerbottenpaj. Det gör ju inte ont att garnera härligheten med löjrom, creme fraiche och rödlök heller... Servera som tillbehör till kräftor eller som en riktigt god förrätt som får gästerna att sucka av välbehag.



6-8 personer

150 gram smör
2 dl mjöl
1 msk iskallt vatten

Fyllning
250 gram riven Västerbottenost
2 äggulor
2 ägg
2 dl vispgrädde
salt, peppar

Garnering
Löjrom
Creme fraiche
Hackad rödlök
Ev några strån gräslök

1. Blanda samman smör, mjöl och vatten till en deg. Låt stå kallt 20-30 minuter.
2. Riv osten och blanda med äggulor, ägg, vispgrädde och kryddor.
3. Tryck ut degen i en pajform och nagga med en gaffel. Förgrädda i 175 grader varm ugn 10-12 minuter.
4. Ta ut pajen och lägg på fyllningen. Grädda ytterligare cirka 20 minuter tills pajen fått fin färg.
5. Låt pajen "stå till sig" så fyllningen sätter sig. Denna paj serveras med fördel kall.
6. När det blir dags att servera lägger du på garneringen.

Dryckestips
Ett glas iskall öl är en självklarhet till denna rätt men man kan även servera champagne eller ett mousserande vin. Varför inte prova en Cava, ett mycket prisvärt och gott bubbel från Spanien. Anna de Codorníu är riktigt gott och finns att köpa på Systembolaget. Friskt, balanserat och bra med längd och god syra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar