tisdag 1 februari 2011

Halstrad råbiff med persiljesmör

Se till att använda riktigt nymalen och finmald färs till råbiffen. Säg till i köttdisken så att du får köttet malt till råbiff och ät sedan samma dag. Tips, Malmborgs har färdigmald färs, Biff Tartar.

Servera gärna med klyftpotatis och en tomatsallad med rödlök, persilja och en god olivolja.


4 pers

Råbiff
800 gram finmalen nötfärs, nymald
4 äggulor
1 rödlök
2 kokta rödbetor eller motsvarande inlagda
Lite drygt 1/2 dl kapris
1 msk Dijonsenap
Worstershiresås, efter smak
Tabasco
Svartpeppar
Salt

Persiljesmör
100 gram smör
1 msk finhackad scharlottenlök
1/2 citron, saft + skal
Färsk persilja
Salt, peppar

1. Hacka rödlöken och rödbetorna.
2. Blanda alla ingredienser till biffarna och forma till fyra biffar. Ställ kallt tills det är dags att steka.

3. Finhacka scharlottenlöken, pressa citronen och riv citronskalet. Hacka persilja. 
4. Blanda smör lök, citronsaft, citronskal, persilja, salt och peppar. Rulla ihop till en rulle och vira in i plastfolie. Ställ in i kylen (frysen om det ska gå snabbt).

5. Halstra biffarna i en torr, het stekpanna, ungefär 1 1/2 - 2 minuter per sida beroende på hur blodig du vill ha den.

Vintips
En Shiraz/Syrah passar alldeles utmärkt till halstrad råbiff. 
Sydafrikanska Allesverloren t ex, är prisvärt och gott. Fruktig, lite rökig smak med inslag av fat, skogsbär, mynta och vanilj.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar