6 pers
5 sötpotatisar, medelstora
1/2 st röd chili eller chipottle om du hittar
1/2 st gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
3 dl grädde
1 dl standardmjölk
Salt,
Peppar, nymalen, efter smak
1.5 dl ost, riven
1/2 purjolök
1. Skala och skär sötpotatisen i klyftor, dela sedan klyftorna en gång till, fast nu tvärs över så de inte blir så långa.
2. Skala och finhacka en halv gul lök samt två klyftor vitlök och en halv chili.
3. Hetta upp en stor kastrull, ner med alltsammans i kastrullen och fräs ca 1-2 minuter med en klick smör.
4. Tillsätt grädden och mjölken, salta och peppra.
5. Låt koka under sporadisk omrörning i ca 10 minuter. Passa så att inte potatisen kokar sönder vilket är lätt hänt med sötpotatis, den ska bli mjuk men inte mosig. Grädden ska bli krämig och det ska få en gratängliknande konsistens.
6. Portionera upp i en gratängform eller små portionsformar.
7. Strö över osten samt finhackad purjolök.
8. Grädda gratängen i 200 grader varm ugn, cirka 10-12 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar