Detta har blivit en riktig favorit i vårt kök. Krispiga bitar kött tillsammans med grönsaker i en smakrik sås med bland annat apelsin och ingefära. Var inte rädd för att fritera - man behöver ingen fritös men gärna en termometer. I glaset en fruktig Pinot Noir.
4 pers
600 gram flankstek
2 msk japansk soja
Maizzena-mjöl
Woksås
2-3 tsk riven färsk ingefära
2 vitlöksklyftor
1 dl apelsinjuice
4 msk japansk soja
1 msk risvinäger
1 tsk sesamolja
3 msk strösocker
2 tsk Maizena
2 morötter
1/2 purjo
1 rödlök
1 chili
2-4 dl neutral rapsolja eller frityrolja (beroende på hur stor gryta du har)
Till servering: Jasmin- eller Basmatiris
Ta fram köttet i god tid så det är rumstempererat när det är dags att fritera.
Riv ingefära och vitlök.
Blanda ihop alla ingredienserna till woksåsen och ställ åt sidan.
Skiva köttet i tunna strimlor och lägg i en stor skål.
Blanda i soja låt marinera i ungefär 5-10 minuter.
Häll i Maizena och vänd runt så alla köttbitar blir täckta.
Strimla morötterna i tändsticksstora stavar.
Strimla purjolök.
Skär löken i skivor.
Hacka chilin fint.
Hetta upp rapsoljan i en gryta, wokpanna eller kastrull (gärna med höga kanter). Det är bra om du har en termometer då oljan ska hettas upp till 180 grader. Har man inte en termometer kan man prova med en brödbit som ska bli gyllene och frasig på cirka en halv minut.
Fritera 1/3 av köttet åt gången tills det blir mörkt gyllene och frasigt.
Ta upp köttet med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
Se till att oljan är tillräckligt varm innan nästa omgång kött läggs i.
Häll bort nästan all olja utom ett par matskedar eller ta en ny stekpanna. Fräs snabbt morötter, purjo, rödlök och chili.
Blanda i köttet och häll över woksåsen och vänd runt så kött och grönsaker blir täckta av såsen.
Servera genast med nykokt ris. Njut!
Vintips
Vi tycker att en Pinot Noir från den nya världen passar perfekt till denna maträtt. Plockade fram ett vin från Ataraxia, 2016, från Sydafrika. Finns på Systembolaget i beställningssortimentet eller fråga efter en fruktig Pinot Noir eller så tar du helt enkelt din egen favorit.
Riktigt god rätt. Tack för den.
SvaraRaderaKul att höra! En favorit här hemma!
Radera