torsdag 14 mars 2024

Kycklinggryta Provencale

Denna måste du testa! Krämig och smakrik med lite hetta. I glaset en frisk rosé. Andra gången (bild 2) provade vi en Garnacha - Casa Castillo El Molar. 



4 pers

800 gram kycklinglårfilé (eller 2 lårfiléer per person)
Salt, svartpeppar
1 vitlöksklyfta
3 dl vispgrädde
1/2 dl vatten
1 1/2 msk flytande kycklingfond
1/2 dl sweet chilisås
1 msk torkad oregano
1/2 tsk torkad timjan
Chiliflakes
200 gram små körsbärstomater
En näve oliver (jag hade i både gröna och svarta)
1/2 citron

Garnering: Basilika eller annat grönt
Tillbehör: Pressad potatis

Putsa kycklingen och salta och peppra.
Skala och finhacka vitlök.
Bryn kycklingen i lite smör i en stekpanna så den får fin yta.
Lägg över i en gryta.
Torka inte ur stekpannan utan häll i vitlök, vispgrädde, vatten, fond och kryddor. Vispa ihop och låt koka upp.
Häll sedan såsen över kycklingen i grytan och låt koka upp.
Låt kycklingen puttra på medelhög värme med lock på i 35-40 minuter.
Häll i oliver.
Halvera tomaterna och blanda ner i grytan och låt koka med ett par minuter.
Pressa i citron precis före servering.
Garnera med valfritt grönt och servera med pressad potatis.

Tips från Vincoachen
Varför inte dricka ett glas rosé till denna härliga kycklinggryta. Domaine de Collavery (2859). Bärig, mycket frisk smak med inslag av hallon, smultron, färska örter, rabarber och blodgrapefrukt.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar