söndag 14 mars 2021

Torskrygg med brynt smör och pepparrot

En riktig favorit hos oss är denna rätt som känns extra lyxig med ett par färska räkor. Det brynta smöret lyfter rätten ytterligare en dimension och möter syran i citronen perfekt. Sen ska det vara MYCKET pepparrot. Och såklart något gott i glaset.



4 pers

4 bitar torskrygg (cirka 150-200 gram per person)
Citronpeppar, salt

100 gram smör
24 räkor
Pepparrot
Citron
Dill
Kapris
Sparris
Kokt potatis

Krydda fisken och lägg i en smord ugnssäker form. Baka på 150 grader tills fisken är klar. Det tar ungefär 15-20 minuter beroende på storlek.
Koka potatis.
Koka sparris al dente i lättsaltat vatten - den får inte bli för mjuk.
Skala räkorna.
Riv pepparrot.
Lägg smöret i en kastrull och låt det bli riktigt brynt och vispa under tiden. Det ska bli gyllenbrunt och få en nötaktig doft - först då är det färdigt.

Häll lite brynt smör i botten på varje tallrik. Lägg på fisken. Häll ytterligare lite smör över.
Lägg på pepparrot, kapris och räkor. Toppa med sparris, en skiva citron och en dillkvist.
Servera med kokt potatis.



Tips från Vincoachen
Denna kväll fick fisken sällskap av ett av våra favoritviner, nämligen sydafrikanska Newton Johnsons Family Vineyard Chardonnay 2015 som möter det brynta smöret helt perfekt. En härlig mix av mineralitet, tropiska toner, citrus och subtila toner från fatlagringen.

Inte helt enkelt att få tag i så här kommer bra alternativ:

Sydafrikanska Boschendal 1685 Chardonnay (6299). Även detta ett smakrikt vin med fatkaraktär, inslag av gula äpplen, ananas, kardemumma, brynt smör, nougat och apelsin.



Riktigt bra och prisvärt är denna fransos: Clotilde Davenne Bourgogne Blanc (5562). Fruktig, mycket frisk smak med inslag av gula äpplen, citrus, bivax, mineral och örter.




Kanske gillar du en Chablis: Petit Chablis La Chablisienne (5585). Fruktig, nyanserad, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, päron, mineral, örter och citron.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar