Tagliata är en klassisk italiensk rätt som kan göras på olika typer av nötkött. Vi använde oss av flankstek som jag tycker är en riktigt bra och saftig styckningsdetalj till denna rätt. En väldigt enkel rätt där fina råvaror är det som sätter smakerna. I glaset föreslår vi din favorititalienare.
4 pers
800-1000 gram flankstek
Olivolja
Salt, svartpeppar
Ruccola
Citron
Balsamvinäger
Parmesan av god kvalitet
Pinjenötter
Ta ut köttet och låt vila en timme i rumstemperatur innan det är dags att tillaga.
Torka av köttet och gnid in det med lite olivolja. Krydda med salt och svartpeppar.
Grilla eller stek köttet så det får en fin yta.
Lägg därefter köttet i en ugnsfast form och tillaga i 150 grader varm ugn till en innertemp på 57-58 grader eller hur du föredrar köttet. Vi vill ha det rosa-rött i mitten.
Låt vila minst 10 minuter så det går klart.
Stek eller grilla citronhalvor. De blir söta och goda att pressa över köttet vid servering.
Rosta pinjenötterna.
Lägg ut ruccola på ett stort fat. Droppa över citron och lite olivolja. Salta och peppra lätt.
Skär köttet i tunna skivor och placera över ruccolan.
Hyvla över parmesan.
Ringla över balsamvinäger och strössla över pinjenötterna.
Tips från Vincoachen
Till denna rätt serverar vi såklart en klassisk italienare. Chianti Classico Fonterutoli (32229) är alltid ett säkert kort och har en nyanserad, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, tobak, plommon, kaffe, örter och kakao.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar