Ibland kan jag få ett stort sug efter en klassisk Spagetti Carbonara, så voilá här kommer min krämiga variant med rökt sidfläsk, massor av parmesan och svartpeppar och UTAN grädde.
2 pers
2 portioner spagetti eller linguine, tunn pasta ska det vara till Carbonara tycker jag!
Ett par rejäla skivor rökt sidfläsk eller pancetta
1 gul lök
1 dl riven parmesan + lite till servering
2-3 äggulor
salt, svartpeppar
Koka spagettin 3 minuter kortare än anvisningarna på paketet. Spara 3 dl av pastavattnet.
Hacka lök och skär sidfläsket i mindre bitar. Fräs i stekpanna. Sidfläsket ska bli knaperstekt.
Vispa ihop äggulorna med den rivna osten och tillsätt RIKLIGT med nymalen svartpeppar.
Häll över 2 dl av det sparade pastavattnet ner i stekpannan med fläsk och lök och låt koka upp. Tillsätt pastan och låt koka 2-3 minuter och rör hela tiden så att stärkelsen från pastan utsöndras och gör såsen krämig.
Ta stekpannan från värmen och tillsätt äggsmeten. Rör runt tills det blir krämigt. Tillsätt eventuellt lite mer av pastavattnet om det känns torrt.
Krydda med salt och svartpeppar.
Servera med riven parmesan.
Tips från Vincoachen
Vår nya favorit Chianti är Chiara Condello (91224). En fruktig och nyanserad Sangiovese. Kryddig smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, choklad, basilika, pomerans, nötter och kanel.
Eller varför inte denna kryddiga och mustiga italienare; Barbera del Monferrato, Livio Pavese (7496001). Kryddig, fruktig smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, örter, lavendel, björnbär och choklad.
Man kan också tänka sig Borgogno Langhe Rosso (70384). Alltid ett säkert kort! Kryddig, fruktig smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, choklad, kanel, blåbär och vanilj.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar